Postoji već godinama

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, protiv koga kosovsko tužilaštvo vodi istragu za umješanost u ubistvo Olivera Ivanovića, organizovani kriminal i trgovinu narkoticima, i koji bi bio uhapšen ako ode na Kosovo, u Srbiji je prošao poligrafsko testiranje i kreće se potpuno slobodno. Ovo je moguće jer istražni i pravosudni organi Srbije i Kosova praktično ne sarađuju, niti imaju mehanizme koji bi im omogućili direktnu saradnju. Slučaj Milana Radoićića je slikovit primjer pravnog vakuuma koji postoji već godinama i zbog kojeg je moguće da ista osoba na teritoriji Srbije bude osuđena za krivična djela, a na Kosovu slobodan i čak ugledan građan, i obrnuto.

Kosovsko tužilaštvo ne izlazi u javnost s podacima koje dokaze ima protiv Radoičića i osim opšte kvalifikacije „umješan u ubistvo Olivera Ivanovića“ nema preciznijih podataka o tome za šta je on okrivljen u istrazi. S obzirom na to da Radoičić nije pronađen tokom policijske akcije u novembru i da je nedostupan kosovskim pravosudnim organima, Osnovni sud u Prištini je za njim raspisao potjernicu po zahtjevu specijalnog tužioca. Ta potjernica, međutim, nema nikakvo dejstvo na teritoriji Srbije. Radoičić je 26. novembra, prema navodima policije, ali i najviših predstavnika Srbije, prošao poligrafsko testiranje u policiji „negdje u Srbiji“. To je za srpske državne organe bio dovoljan dokaz da Radoičić nije kriv za krivično djelo koje mu kosovsko tužilaštvo stavlja na teret.

Istovremeno, Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije još od 25. januara ne odgovara na pitanja portala Insajder da li je kosovsko specijalno tužilaštvo dostavilo dokaze na osnovu kojih tereti Radoičića.

Odgovori na pitanja da li srpske institucije sarađuju s kosovskim u ovom slučaju i da li su od kosovskog tužilaštva zatraženi dokazi na osnovu kojih se Radoičić sumnjiči važni su jer se navodi tužioca protiv Radoičića predstavljaju kao napad na srpski narod i Srpsku listu na Kosovu, a ne kao sumnje koje je neophodno ispitati jer se dovode u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića.

U okviru same istrage ubistva Olivera Ivanovića ipak postoji nekakava razmena informacija i dokaza između pravosudnih organa Kosova i Srbije. Tako su, prema navodima ministra policije Nebojše Stefanovića, Beogradu iz Prištine dostavljeni plastični klonovi čaura s mjesta ubistva Ivanovića. Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović je početkom godine izjavila da je Prištini poslat „opsežan izvještaj koji je o ubistvu Olivera Ivanovića sastavilo Tužilaštvo za organizovani kriminal“, ali je novinarima KRIK-a u Ministarstvu pravde rečeno da ta institucija ne posjeduje kopiju izvještaja pa zato ne može da ga dostavi medijima.

Profesor Bogoljub Milosavljević: Nema pravnog puta za ovu situaciju

Profesor Pravnog fakulteta Union Bogoljub Milosavljević za Insajder kaže da je ovakva situacija po pitanju istrage protiv Milana Radoičića posljedica neuređenog pravnog sistema, i da ona ne može biti prevaziđena pravnim putem.

„Problem je u neuređenom odnosu između kosovskih i srpskih organa, samim tim ne postoji sporazum o izručenju. Na kraju djeluje da je sve stvar volje, ali volja je iznad prava. Nema pravnog puta“, kaže profesor Milosavljević.

On je naveo primjer osoba koje iz Srbije bježe na područje Kosova da ne bi bili uhapšeni ili da ne bi izdržavali kaznu za krivično djelo za koje su osuđeni.

Jedan takav primjer je imenovanje Radomira Labana za sudiju Ustavnog suda Kosova. Laban se istovremeno nalazi na Interpolovoj potjernici jer ga Srbija traži za izdržavanje kazne zatvora. Laban je proglašen krivim zbog primanja mita i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, s tim što mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru u trajanju od dvije godine i četiri mjeseca. Njega su kao predstavnika srpske zajednice u Ustavnom sudu predložili i podržali predstavnici Srpske liste, partije koja ima podršku srpskih vlasti, uprkos tome što su morali znati da je osuđen u Srbiji i da se praktično na Kosovu nalazi u bjekstvu.

„Na poligrafu utvrđeno da Radoičić nije počinilac zločina“

Krajem prošle godine tužilac Sylë Hoxha je naveo da policija Kosova, u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom, radi na utvrđivanju uloge Radoičića u slučaju ubistva Ivanovića, ali da zbog istražne faze u kojoj se nalazi slučaj Tužilaštvo ne može da objavi dokaze o umješanosti Radoičića u ubistvo nekadašnjeg lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“. Isti tužilac je prije nekoliko dana izjavio za Insajder da, osim što je Radoičić osumnjičen za umješanost u ubistvo Ivanovića, protiv njega je podneta i krivična prijava za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima.

Nedugo nakon što je Policija Kosova u novembru prošle godine pokušala da uhapsi Radoičića zbog sumnji u uključenost u ubistvo Olivera Ivanovića i nakon što je označeno da je on u bjekstvu, pojavile su se informacije da je Radoičić saslušan u srpskoj policiji na zahtjev srpskog tužilaštva.

„Radoičić je dao iskaz srpskim policijskim organima i najvećim stručnjacima koje ova država ima. Na poligrafu je utvrđeno da on nije počinilac zločina. A oni traže odgovornog za ubistvo na srpskoj strani“, izjavio je direktor takozvane Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić.

Kako srpske institucije gledaju na nove sumnje kosovskih organa u vezi s organizovanim kriminalom i trgovinom narkoticima može se naslutiti takođe iz izjave Marka Đurića, koji je rekao da Prištini ništa ne vjeruje dok ne vidi, kako je rekao, „debele, konkretne i međunarodno potvrđene dokaze“.

Kosovski tužilac Sylë Hoxha je, inače, za Insajder rekao i da je prilikom pretresa Radoičićevog stana pronađeno 75 grama kokaina.

Još jedno sporenje između kosovskih i srpskih instituicija tiče se mjesta gdje bi Radoičić mogao da bude saslušan. Radoičićev advokat Živojin Jokanović je za Insajder ranije rekao da je kosovskom tužilaštvu zatražio da njegovog klijenta saslušaju u Srbiji, a tužilac je naveo nedavno da Radoičić može da bude saslušan samo na teritoriji Kosova. Zahtjev Radoičićevog advokata je praktično neizvodljiv jer kosovski tužilac nema nadležnosti na teritoriji Srbije, pa ga tu ne može ni ispitati.

Takođe samo na teritoriji Kosova Radoičić može biti uhapšen, ranije je naveo tužilac.

„Za sada je tako. Za Radoičićem je raspisana potjernica, stvar je policije u Srbiji da li postupa po potjernici. Kosovska policija je pretražila Mitrovicu i utvrdila da se Radoičić ne nalazi tamo“, rekao je kosovski tužilac.

Tako je slučaj Milana Radoičića postao primjer pravnog vakuuma zbog neriješenih odnosa Beograda i Prištine, a ovaj slučaj se koristi i za političko obračunavanje Beograda i Prištine. U međuvremenu, Radoičić se u par navrata pojavio u javnosti u Beogradu, na sastancima predstavnika Srpske liste i srpskih vlasti, ali prije nego što je za njim raspisana potjernica.

Hapšenja nakon zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine

Podsjetimo, nakon zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine, policija je u novembru prošle godine pokušala hapšenje Radoičića u sjevernom dijelu Mitrovice, ali ga nije pronašla u njegovom stanu.

Tada su u akciji specijalnih policijskih snaga ROSU uhapšeni pripadnici Policije Kosova Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, kao i Marko Rošić.

Samo dan prije ove akcije Radoičić je bio u Beogradu na sastanku Srpske liste sa predsjednikom Srbije, koji su snimali svi mediji. U prvom trenutku nakon hapšenja nije se znalo gdje je Radojičić, da bi MUP Srbije tri dana kasnije saopštio da ga je saslušao, ne navodeći gdje.

Potom su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor takozvane kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić javno tvrdili da je Radoičić prošao poligraf i da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića. Radoičić se već 29. novembra zajedno sa predstavnicima Srpske liste sastao ponovo sa predsjednikom Vučićem. Na javnom servisu predsjednik Srbije tvrdio je i da je Radoičić saslušan neformalno i na Kosovu još 21. februara, ali da je Priština to krila.

Ko je Milan Radoičić

Ime Milana Radoičića spominje se posljednjih godina sporadično, a u fokus pažnje dolazi tek nakon ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića početkom prošle godine.

Mjesec dana prije ovog ubistva o ulozi Milana Radoičića govorio je premijer Kosova Ramuh Haradinaj, koji je rekao da „veoma dobro sarađuje sa kolegama Srbima“, među kojima je i Radoičić.

U više navrata nakon toga novinari Insajdera pokušali su da dobiju odgovor od predstavnika vlasti u Srbiji o tome kakva je Radoičićeva uloga na Kosovu, ali su oni tvrdili da ga ne poznaju.

Da ne zna ništa o ulozi Milana Radoičića tvrdio je i direktor takozvane Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Vlade Srbije Marko Đurić, ministar policije i član predsjedništva SNS-a Nebojša Stefanovića, a kasnije i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Međutim, iako je rekao da s Radoičićem nikada nije razgovarao, Vučić je na konferenciji za novinare 12. septembra 2017. upravo njemu pripisao zasluge za brigu o Srbima na Kosovu.

„Hvala im što čuvaju Srbiju na Kosovu, jer je čuvaju oni i njihova djeca. I Rakićeva, i Jeftićeva i svakog od njih. I Radoičićeva i Stojanovićeva. I Kostićeva i ne znam čija još“, izjavio je tada Vučić.

Istovremeno, iako su predstavnici najviših državnih institucija tvrdili da ne znaju ko je Milan Radoičić niti koja je njegova uloga na Kosovu, on je u julu prošle godine izabran za potpredsjednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu – i stranke koju otvoreno podržava vladajuća Srpska napredna stranka.

Prijatelj Zvonka Veselinovića

Za Zvonka Veselinovića, biznismena sa sjevera Kosova, javnost je prvi put čula tokom 2011, kada je predstavljen kao jedan od najvećih heroja "odbrane" Srba na Kosovu.

Dok su tada lokalni Srbi mjesecima na barikadama spriječavali otcepljenje Kosova od Srbije, a Zvonka Veselinovića predstavnici svih stranaka nazivali herojem, njegove mašine, bageri i kamioni prokopavali su nove, alternativne puteve na graničnoj liniji sa Kosovom. Ovi putevi su, prema istraživanju Insajdera, godinama služili za šverc robe između Srbije i Kosova.

Kada je Veselinović uhapšen krajem 2011, u prvom trenutku nije bilo jasno da li je uhapšen po zahtjevu KFOR-a zbog organizovanja barikada ili zbog zloupotreba za koje ga tereti Srbija. Ispostavilo se  da se radi o optužnici za prisvajanje kamiona Hipo lizinga. U decembru 2012. je pušten je da se brani sa slobode.

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, inače prijatelji, imali su zajedničke poslove. To najbolje pokazuje optužnica kojom su obojica bili optuženi za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria

Radoičić je, inače, bio optužen i da je 2003. učestvovao u otmici makedonskog biznismena, ali je oslobođen svih optužbi nakon što je oteti biznismen, osam godina kasnije, promjenio iskaz. Radoičić je zbog falsifikovanja dokumenata osuđen uslovnom kaznom zatvora.

Lizinga.

Optužnica je podignuta pred Specijalnim sudom u Beogradu 2011, a vremenski se podudarala sa odlukom Beograda da počne dijalog sa Prištinom i pozivom Srbima sa sjevera Kosova da uklone barikade. Obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi 2016.

Veselinoviću i Radoičiću sudilo se i da su u periodu od juna 2011. do juna sljedeće godine učestvovali u nelegalnim iskopavanjima šljunka na Koridoru 10 tako što su obezbjedili sredstva za početak tih radova, mehanizaciju za iskopavanja i kamione za prevoz iskopanog materijala.

U prvom postupku koji se protiv njih vodio pred istim sudom u Pirotu za to djelo, u februaru 2017. godine sva četvorica optuženih su oslobođeni. Međutim, nakon toga, Apelacioni sud u Nišu je naložio ponavljanje postupka.

Na ponovljenom suđenju pred Višim sudom u Pirotu Zvonko Veselinović osuđen je na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, dok je Milan Radoičić oslobođen krivične odgovornosti.

O poslovima Veselinovića na Kosovu Insajder se bavio u serijalu „Patriotska pljačka“ koji je na Televiziji B92 emitovan 2012. godine.