Austrijski kancelar Sebastian Kurz zatražio je, u razgovoru sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom u Vašingtonu, veće angažovanje SAD u riješavanje pitanja Kosova.

Kurz, koji je prvi austrijski kancelar koji se u Bijeloj kući sastao sa američkim predsjednikom u posljednjih 13 godina, kako je preneo novinarima poslije razgovora, rekao je da SAD na Kosovu "imaju jak uticaj koji bi mogle pozitivno iskoristiti".

Austrija, istakao je Kurz, pozitivno gleda na dijalog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Kosova Hashima Thaçija i podržala bi razmjenu teritorija, iako se to radi o škakljivoj temi.

"Ako se dvije strane oko nečeg dogovore, Evropljani ne bi trebalo da im stoje na putu, a tako ni Amerikanci", poručio je Kurz.

On je preneo da je Trump izrazio želju da Austrija poveća budžet za vojsku, a Kurz mu je jasno stavio do znanja da Beč poštuje njegov stav, ali da Beč o svoja budžetska pitanja sam odlučuje.

Kurz je priznao da Austrija ima manje izdatke za svoju odbranu od drugih država, ali što se tiče učešća u međunarodnim mirovnim misijama je nadprosječno zastupljena.

"Vjerujem da u suštini američka administracija ima interes za dobrim odnosima, ali u mnogim pitanjima smo različitih mišljenja", opisao je razgovor sa Trumpom.