Ambasador Njemačke u Srbiji

Ambasador Njemačke u Srbiji Thomas Schieb izjavio je da ne postoje rokovi da Beograd i Priština postignu sporazum o normalizaciji odnosa.

"Nadamo se da će se dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine obnoviti što prije i da će doći do napretka“, kazao je Thomas Schieb za današnje Večernje novosti komentarišući nezvanične informacije da je šefica diplomatije EU Federica Mogherini zatražila da se dijalog okonča do početka juna.

Na pitanje hoće li Berlin izvršiti snažniji pritisak na Prištinu da povuče takse od sto odsto na srpsku robu, Schieb je kazao da su u kontaktu i da su više puta izneli jasan stav, uključujući i ministra spoljnih poslova koji se usprotivio ovoj mjeri i pozvao kosovske vlasti da povuku odluku.

Thomas Schieb je kazao da je stav Berlina da Beograd i Priština vode dijalog u kojem posreduje EU, te da takav format treba i da ostane.

Navodeći da je tačno da se pitanje Kosova mora riješiti pre ulaska Srbije u EU i da je to jedan od najvažnijih uslova koje treba ispuniti za članstvo, Schieb je istakao da bi Beograd i Priština trebalo da dođu do dogovora o normalizaciji i da je na njima kako će taj sporazum izgledati.