Cio region zavisi od odnosa Srba i Albanaca

Potrebno je da se što prije nastave pregovori između predstavnika Beograda i Prištine, jer je poslije svih dešavanja jasno da pregovori nemaju nikakvu alternativu i da svaka prijetnja ratom destabilizuje čitav region.

Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi imaju ogromnu odgovornost i moraju biti svijesni te činjenice, a sporazum koji mogu da postignu prilika je koja neće biti ponovljena i ne sme se propustiti.

Albanac sa puškom je Albanac sa puškom, bez obzira da li je to pod amblemom UÇK, Policije Kosova ili Vojske Kosova i od toga ne treba praviti problem veći od činjenice da Albanac naspram nas ne može da bude siguran bez te puške, a ni mi prekoputa njega.

Ali isto tako smatram da formiranje Vojske Kosova u ovom trenutku otežava napore da se taj sporazum postigne, i svi koji su odlučili da to urade sada samo pomažu onima koji imaju ambicije da se problem Kosova ne riješi. Jasno je da je pod svima nama pukao led i da ne postoji ideja nikakvog zamrznutog konflikta održivog u praksi.

Čuvanje mira na ovim prostorima mora da prevaziđe dnevnu politiku. Kakav god da je politički plan Vučića, Haradinaja ili Thaçija, on ne smije biti prepreka miru i čuvanju kakvih-takvih odnosa koji su napravljeni između Srba i Albanaca.

Povećane carine na robu iz Srbije udaljile su nas od prilike za brži dogovor. Odluka sa Vojskom Kosova prijeti da taj cio proces prekine. Razum koji mora danas da se čuva najveći je kapital koji može da se ponudi.

Sluđen svijet i dezorijentisana Evropa, puna kontradiktornosti, nemaju vremena, a ni mehanizme, da se danas bave nama. Zato sam mjesecima sugerisao da dogovor zavisi od zrelosti političkih elita u Beogradu i Prištini i da propuštanje šanse za dogovor vodi pravo u pakao.

Neka nas bliska historija nauči da taj pakao može da se ovog puta ponovi u svom još gorem obliku i to što se sad dešava, i sa taksama i sa vojskom, može izgledati kao crtani film u odnosu na ono što će se desiti ako dignemo ruke od pregovora.

Cio region zavisi od odnosa Srba i Albanaca, jer stavljanje tačke na taj problem otvara perspektivu i ostalim državama u našem okruženju. Nije ostalo još puno vremena, i oni koji vode i srpski i albanski narod moraju dobro znati da ljudi žele samo malo mira za sebe i svoje porodice i da ovo pogoršavanje odnosa posljednjih nedjelja može imati nesagledive posljedice na njihove živote.