Ambasador Mađarske na Kosovu

Nastavak dijaloga između Beograda i Prištine u Briselu već neko vrijeme stagnira. Mađarski ambasador na Kosovu ističe da je sporazum pitanje volje dvije strane, dok zamjenik predsjednika Skupštine Kosova napominje da bi finalni dokument trebalo da donesu SAD i EU.

Nastavak dijaloga je pitanje volje dvije strane, a volja postoji, ocjenjuje ambasador Mađarske na Kosovu.

„Bez kompromisa dijalog sigirno ničemu ne vodi, ja kao ambasador Mađarske nisam tu da dajem ideje kako doći do kompromisa, ali smatram da oni koji učestvuju u dijalogz to mnogo bolje znaju. Pregovore treba nastaviti, to je ključ“, naglasio je ambasador Laslo Markus u izjavi za RTK2.

Ambasador Mađarske nije želeo da prokomentariše navode o razgraničenju, obrazloživši da je to pitanje koje se tiče samo Kosova i Srbije.

Potpredsjednik Skupštine Kosova Xhavit Haliti smatra da sadašnji politički pristup nikada neće dovesti do potpisivanja sporazuma.

"Ja sam za to da se pitanje sporazuma sa Srbijom ostavi Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji da oni donesu zaključke i nama daju finalni dokument na potpis“, ukazao je Haliti u intervjuu za Kosovapress.

Kada je u pitanju ideja o pripajanju Preševske doline Kosovu, Haliti ističe da je ona zastarjela.

„Referendum na Kosovu o ujedinjenju Preševa, Medveđe i Bujanovca sa Kosovom je nepotreban jer su trenutno to teritorije unutar Republike Srbije. Oni mogu da traže referendum po srpskim zakonima koji bi trebalo da se održi na cijeloj teritoriji Srbije i bio bi neuspješan. Što se tiče ovih pitanja, ja sam za racionalniju politiku“, rekao je Haliti.

Haliti je naglasio da Kosovo ima zagarantovan teritorijalni integritet koji podržava NATO i da građani Kosova ne bi trebalo da brinu o ostalim pitanjima.

Jelena Đorđević, RTK2