Istraživanje Demostata

Za 41 odsto građana Srbije pojam razgraničenja na Kosovu je jasan, a 39 odsto ispitanika reklo je da im nije jasna ta ideja o rješenju pitanja Kosova, pokazalo je istraživanje Demostata koje je jučer predstavljeno, prenosi Beta.

Istraživanje je sprovedeno od 7. do 18. oktobra, a učestvovalo je 1.200 ispitanika.

Dijalog sa Kosovom podržava 79 ispitanika, dok 12 odsto misli da je bolji zamrznuti konflikt i čekati bolja vremena.

Iako su građani Srbije za dijalog, 61 odsto se ne slaže sa idejom razmjene teritorija, koja bi podrazumjevala razmjenu sjevera Kosova za Preševsku dolinu.

Za 76 odsto ispitanika neprihvatljivo je da za nezavisnost Kosova kompenzacija bude prijem Srbije u Evropsku unija.

Utvrđeno je i da 66 odsto ispitanika ne bi podržalo da Republika Srpska postane dio Srbije, a da zauzvrat Kosovo bude nezavisno.

U "unutrašnjem dijalogu" o Kosovu nije postignuto ništa, smatra 41 odsto građana Srbije, a 19 odsto je kazalo da to ne zna, dok 46 odsto ispitanika ponavlja da je za "punu normalizaciju odnosa potvrđenu pravno obavezujućim sporazumom".

Predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je rekao da se postavlja pitanje da li je "ta politika svijesno vođena ili je to rezultat njene neuspješnosti".

Programski direktor Demostata Zoran Panović kazao je da građani Srbije u stvari "prećutno govore" da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "nije izašao s jasnim planom" o rješenju kosovskog problema, a prećutno "svi znaju šta ono znači".

"Građani Srbije nisu spremni da podnesu 'žrtve' za Kosovo, jer svi odgovori govore da nema zamjene Preševske doline za sjever Kosova, ništa suštinskog da se promjeni... To je prilično tvrda pozicija", ukazao je Panović.