Mogla bi inicirati dalje podjele u regionu

Saudijski list "Arab News" objavio je tekst o eventualnoj razmjeni teritorija između Beograda i Prištine, u kojem se ocjenjuje da je to loša ideja, koja bi mogla da inicira dalje podjele, u BiH, Makedoniji, pa i Srbiji "sa Sandžakom i Vojvodinom".

"Što prije međunarodna zajednica to uvidi, to bolje za Kosovo, Srbiju i region", navodi se u tekstu autora Lukea Coffeya, direktora Centra za spoljnu politiku američke fondacije "Heritage".

On ukazuje da je, od 1990-ih godina, međunarodna zajednica "uložila mnogo krvi i novca" kako bi obezbjedila da Balkan ostane miran i stabilan, te da bi stoga trebalo da ima uticaja u pogledu bilo kakve značajne izmjene granica.

"Međunarodna zajednica mora biti svijesna rizika dopuštanja da se Balkan dalje dijeli duž etničkih i vjerskih linija", upozorava se u tekstu objavljenom u saudijskom listu na engleskom jeziku, uz podsjećanje da je naš region prošao kroz talas izmjena granica '90-ih.

Navodi se, uz to, da bi se posljedice "izmjene granica Kosova i Srbije" osjetile i drugdje, posebno u drugim regionima Balkana kao što su BiH, Makedonija, pa čak i Srbija sa Sandžakom i Vojvodinom.

Zato, kaže Coffe, međunarodna zajednica mora ostati angažovana i, umjesto razmjene teritorija i izmjene granica, trebalo bi da podstiče Kosovo i Srbiju da normalizuju odnose i štite interese etničkih manjina unutar njihovih granica.