Napadači još uvijek na slobodi

U centru Novog Sada u nedjelju ujutru napadnuta su dva tinejdžera albanske nacionalnosti. Prema posljednjim informacijama, teže povređeni mladić je operisan i njegovo stanje je stabilno, dok je drugi mladić pušten na kućno lečenje, saopštio je Sekretarijat pokrajinske Vlade.

Njihovi napadači još su na slobodi, iako novosadska policija saopštava da intenzivno radi na rasvjetljavanju ovog slučaja.

Osuda napada stiže sa svih strana - od predsjednika Srbije koji uvjerava da će napadači biti pronađeni i najstrože kažnjeni, preko pokrajinske vlade i predsjednika skupštine Vojvodine, do gradonačelnika Novog Sada koji poručuje: "To nije Novi Sad kakav mi poznajemo".

Subota na nedelju. Centar Novog Sada, 2.30 poslije ponoći. Futoška ulica. Na taksi stanici grupa momaka napada dva 19-godišnjaka albanske nacionalnosti.

Prijelom kostiju glave - tako je prošao mladić za čiji su se život ljekari borili i izborili. Drugi, na sreću, nije životno ugrožen, ali je životno uplašen. Zbog toga za N1 govori s molbom da mu ne objave ime i ne prikažu lice.

Video pogledajte OVDJE.

"Prešli smo semafor i videli dvojicu kako idu prema nama, meni su rekli "koji problem imaš sa mnom?", ja kažem da ne znam o čemu se radi, ništa drugo mi nije rekao, samo me udario, taj prvi, jedan mali ćelavi, onda me drugi udario u glavu pjesnicom i ja ne znam više šta se desilo... I kad sam došao sebi video sam mog druga, bio je sav krvav, krv u ustima, ja sam potrčao prema njemu, nije me zanimalo da li ću dobiti batine, zanimao me samo moj drug".

Jer to drugarstvo traje još iz Prizrena, odakle su obojica rodom. Teže povređeni mladić trbuhom za kruhom došao je u Novi Sad prije samo tri dana da bi našao posao. Tada je, kako saznaje N1, prvi put u životu napustio teritoriju Prizrena. Sada je u Kliničkom centru Vojvodine, na odjeljenju poluintenzivne njege.

"S obzirom na to da je pacijent stabilnog stanja, on će moći da da adekvatnu izjavu pripadnicima MUP-a, tako da očekujemo da će u najskorije vrijeme počinioci biti pronađeni", kaže Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Jesu li napadnuti bez povoda? Matica Albanaca Srbije sumnja u to. Iako tvrde da je riječ o izolovanom incidentu, vjeruju da je motiv upravo nacionalna pripadnost.

"Po mojim saznanjima i na bazi onoga što sam razgovarao s lakše povređenim momkom, razlog napada je bio isključivo to što su čuli da oni razgovaraju na albanskom jeziku, s obzirom na to da momak koji je teže povređene slabo poznaje srpski jezik i došao je, nažalost, prije tri dana u Novi Sad", kaže Demo Berisha, predsjednik Matice Albanaca Srbije.

Jer to što su dva tinejdžera albanske nacionalnosti cijeloj priči daje potpuno drugačiji ton. Ton zbog kog se oglasio i prvi čovjek Srbije.

"To su srpski državljani albanske nacionalnosti. Tražim od Ministarstva unutrašnjih poslova da pronađu ljude koji su napadači na tu dvojicu Albanaca. Svi naši građani moraju da imaju jednaku pravnu zaštitu. Mi nismo divljaci, ovo je uređena zemlja i niko ne sme da napada nekoga samo zato što je Albanac", rekao je predsjednik Aleksandar Vučić.

"To nije Novi Sad kakav mi poznajemo i to nije Srbija kakvu hoćemo", uz te riječi napad na dvojicu mladića osudio je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Kaže "nezakonit, nečasan i nemoralan incident" koji treba da bude sankcionisan.

"Moram da skrenem pažnju takvim izgrednicima, koji misle da su patriote, ako bez razloga napadaju ljude druge nacionalnosti, da razmisle o tome da li na taj način možda ugrožavaju bezbjednost Srba na Kosovu, pa možda i u drugim mjestima gdje Srbi žive", rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Najoštrija osuda incidenta stiže i od povjerenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, a reagovale su i brojne političke stranke.

N1: Da li ovo mijenja tvoju sliku o Novom Sadu kao mjestu koje si izabrao za život?

"Pa sad... Za trenutak, da kažem najiskrenije... Promjenilo bi, samo što ... Opet, na drugoj strani ima dobrih ljudi, na primjer kako se doktori ponašaju prema Albancima. Mi smo isti ljudi. Na primjer mi Albanci i vi Srbi. Isti smo ljudi. To je to", kaže pretučeni mladić.