Prilika na kojoj mora da se radi

Predsjednik Kosova vidi malu šansu da se uskoro dođe do sporazuma o granicama sa Srbijom, ali to je prilika na kojoj mora da se radi inače će još jedna decenija otići, rekao je nakon razgovora zemalja Zapadnog Balkana u Ženevi u utorak.

Učesnici se nalaze na otvaranju Strateškog dijaloga Zapadnog Balkana na Svetskom ekonomskom forumu (VEF) u Kolonju, u blizini Ženeve, Švicarskoj.

"Sporazum o trajnom miru između dvije zemlje, uključujući i razgraničenje granice od 400 kilometara, otvorio bi put ka prosperitetu i bliskim vezama sa Evropskom unijom, kao i puno međunarodno priznanje za Kosovo", rekao je predsjednik Hashim Thaçi.

"Iako su šanse vrlo male, još uvijek postoji dobar impuls, dobar prozor mogućnosti za postizanje historijskog sporazuma između naše dvije države", rekao je on novinarima.

"Shvatam da postoje kritičari, ali moj odgovor je da ako sada izgubimo ovaj moment, rizikujemo da uđemo u još jednu deceniju nejasne perspektive, zamrznutog sukoba i statusa kvo."

Sudbina srpskih sela na sjeveru Kosova je jedno od glavnih pitanja neslaganja. Kosovo je bivša pokrajina Srbije koja je proglasila nezavisnost nakon što su srpske snage protjerane bombardovanjem NATO-a u ratu 1999. godine.

Drugi lideri regiona takođe su podržali napore da se postigne dogovor, rekao je on, dodajući da nema razloga za strah da bi to stvorilo domino efekat ili predstavljalo "Pandorinu kutiju".

On je govorio na Svjetskom ekonomskom forumu u Ženevi, nakon sastanka na kojem su bili premijeri Srbije, Hrvatske i Albanije, turski ministar spoljnih poslova i njemački ministar odbrane.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da su se regionalni lideri, koji su pristali da samit održe i 2019. godine, okupili uglavnom da razgovaraju o tome kako da podstaknu budući ekonomski rast.

Ona je rekla da nije u interesu Srbije da ljulja brod.

"Koliko god da smo politički, ekonomski, socijalno stabilni i jaki, svaka regionalna nestabilnost ili čak percepcija nestabilnosti zapravo će negativno uticati na nas", rekla je ona.

"Srbija je prošla kroz četiri veoma teške godine mjere fiskalne konsolidacije. Sada napuštamo ovaj tunel, vidimo svjetlost."

Odbila je da razgovara o dijalogu sa Kosovom.

Na pitanje da li Srbija priznaje Kosovo, Brnabić je rekla:

"Jednostavno pitanje, lak odgovor: Da, mislim da je ovo godina kada ćemo priznati Kosovo za ono što je – autonomna pokrajina Republike Srbije. To nije otvoreno pitanje, apsolutno ne."

Izvor: Reuters / Kossev