Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Najviši zvaničnici Beograda i Prištine borave u Njujorku gdje se održava zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, predvode beogradsku delegaciju. Sa druge strane biće predsjednik Kosova Hashim Thaçi, premijer Ramush Haradinaj i zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova, Behgjet Pacolli.

Obe delegacije prisustvovaće zasjedanju GS UN, a očekuje ih i niz bilateralnih sastanaka. Brnabić i Thaçi prisustvovaće danas i prijemu koji organizuje predsjednik SAD, Donald Trump.

Mediji na Kosovu ranije su preneli da bi Thaçi takođe mogao da se sastane sa Trumpom, a da bi tema razgovora mogla da bude njegova ideja "korekcije granica".

Zasjedanje GS UN održava se u jeku sada već konkretnih informacija o razmjeni teritorija kao rješenju za Kosovo u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Thaçi se zvanično zalaže za, kako je sam naveo, "korekciju granica" i pripajanje Preševske doline Kosovu, a Aleksandar Vučić, po sopstvenom priznanju, "oduvijek" za "razgraničenje" Srba i Albanaca.

Američki zvaničnici su do sada u više navrata potvrdili da bi i promjena granica mogla da se nađe na stolu.

"Odlučili smo da damo prostor obema stranama da se dogovore, nismo povukli crvenu liniju i rekli – ovo smije, ovo ne smije. Ono što kažemo je – nama se čini da su ozbiljni lideri, razgovaraju, hoće da riješe nešto, otvoreni su. Slušajmo sva rješenja koja oni predlažu i šta vjeruju da može da se sprovede, da traje i šta će da dovede do stabilnosti u regionu. Šta god da bude rezultat pregovora, ne isključujemo nijednu mogućnost", kazao je u jučerašnjoj emisiji Kvaka23, američki ambasador u Beogradu, Kyle Scott.

Ipak, američki ambasador u Prištini, Greg Delawie, potvrdio je da za SAD postoje i ograničenja.

"Pozicija Sjedinjenih Država je da Kosovu i Srbiji obezbjedi prostor da postignu neku vrstu sporazuma koji će da bude održiv i koji će svi moći da prihvate… ljudi obje zemlje, što bi doprinelo stabilnosti na Balkanu, a ne suprotno; koji bi bio fer i koji bi lideri javnostima mogli i da objasne… Svakako postoje ograničenja za ono za šta smo spremni da prihvatimo. I ukoliko postoji nacrt sporazuma sa kojim nismo zadovoljni, sigurno ćemo izneti naše mišljenje", kazao je Delavi u prošlonedjeljnom intervjuu za KoSSev.