Beskonačno osjetljiva stvar

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su granice na Balkanu beskonačno osjetljiva stvar i možda ne najpravednije, ali najjeftinije rješenje je da se ne mijenjaju.

"Dogovor Beograda i Prištine o korekciji granica možda bi kratkoročno mogao dati neke rezultate, ali bi dugoročno bio loš primjer za praktično sve zemlje u okruženju, a s time se nije igrati, tako da u promjenu granica između Srbije i Kosova ne vjerujem naročito", rekao je Čanak za portal Klix.ba.

Čanak je prokomentarisao i nastupe predsjednika RS Milorada Dodika, koji je izneo tezu o razgraničenju unutar BiH.

"Samo potpunoj neznalici može da ne bude jasno da Dodik sebe vidi kao gubernatora najzapadnije ruske zemlje, Republike Srpske. Ekstremni nacionalisti, šovinisti, kao i dio SPC vide Dodika kao nekakvog budućeg vođu ujedinjenog srpstva, s obzirom da velikosrpska hegemonistička ideja uvijek kao rukavica naleže na gvozdenu ruku ruske imperijalne ideje", ocjenio je Čanak.

On je istakao da tome sada treba dodati i Dodikovu kandidaturu za člana Predsjedništva zemlje čiji opstanak smatra nemogućim i na čijem uništenju zdušno radi.

"Ta velikosrpska hegemonistička ideja nikada nije historijski i ideološki pobjeđena, uprkos brojnim političkim i vojnim porazima koje je doživjela. I zato, kada Dodik bude bježao pred zasluženom kaznom, sklanjaće se ili u vilu na Dedinju ili u daču u Moskvi", kazao je Čanak.

On je oštro reagovao i na odluku Vlade RS da poništi izvještaj o Srebrenici.

"Taj potez je anticivilizacijski. Srebrenička tragedija je mogla biti, kroz njeno priznavanje i razumijevanje uzroka koji su do nje doveli, put reintegracije Bosne i Hercegovine, a umjesto toga je napravljeno vraćanje od 20 godina u prošlost", rekao je Čanak.

Dodao je da ne misli da je riječ samo o predizbornoj računici, nego o još jednom pokušaju prepravljanja historije, kakvih je na ovim prostorima previše.