Ova ideja pretvoriće Balkan u bure baruta

U tekstu koji je objavio New York Times o Kosovu navodi se da je ideja o etničkoj podjeli granica “probudila stare balkanske duhove”.

Autor teksta je Marc Santora, koji podsjeća da su ideju o promjeni granica povlačenjem novih etničkih linija kao mogućnost rješenja dugogodišnjeg spora Kosova i Srbije izneli lideri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi.

Ponovna priča o granicama, podsjeća se u tekstu, pokrenuta je 10 godina od kako je Kosovo proglasilo nezavisnost i njeni autori nadaju se da će tako rješiti 20-godišnje tenzije kako bi ubrzali put ka EU.

Na iznenađenje mnogih Trumpova administracija naznačila je da je otvorena za taj koncept, iako bi to značilo da je propala dosadašnja američka politika koja je crtala baš te granice koje se sada mjenjaju, ističe New York Times.

I što se više pominje ta ideja, navodi se dalje, za toliko rastu strahovi od mogućih etničkih sukoba u regionu u kom je buktao rat, najveći na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

“Ta ideja pretvoriće Balkan u bure baruta”, upozorio je otac Sava Janjić, iguman manastira Dečani, koji važi za oštrog kritičara ideje o razmjeni teritorija, navodi New York Times, i dodaje njegove riječi da je to nevjerovatno i to da se o tome uopšte i govori jer se vrijednosti Amerike i Evrope ne baziraju na etničkim podjelama.

Njujorški list podsjeća da se na tu ideju ne gleda blagonaklono ni u EU, upozoravajući da bi to moglo da vodi u katastrofu. Međutim, dok obje strane pričaju o toj ideji, nikakav sporazum se ne postiže, a to je rekao i predsjednik Srbije kada je bio na Kosovu, podsjeća New York Times.

“Nemamo podršku evropske zajednice tako da je pozicija Srba južno od Ibra teška”, preneo je NYT Vučićeve riječi.

Međutim, izgleda da bar u nekim važnim krugovima u SAD Srbija ima podršku da “istraži tu ideju”. List podjeća, u tom smislu, na izjavu Johna Boltona, savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost, koji je rekao da ukoliko se dvije strane dogovore, SAD ne isključuju mogućnost adaptacije granice.

Otac Sava, za kog list piše da je često usamljeni glas protiv etničkih granica, za list je rekao da se sada “osjeća miris baruta u vazduhu”. Iako je predsjednik Srbije rekao da bi do podjele teritorija trebalo da se dođe mirnim putem, otac Sava nije uvjeren u to: “KFOR ovdje ima oko 4.000 trupa. Nadam se da ih imaju još u rezervi”.