Ne protive se razgovorima o razmjeni teritorija, ali...

SAD se ne protive razgovorima o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, ali to ne znači da će Vašington na kraju podržati takav dogovor, piše danas londonski The Guardian.

Pozivajući se na dva izvora upoznata s razmišljanjem administracije predsjednika Donalda Trumpa, The Guardian navodi da je nova politika Vašingtona da "nema crvenih linija, ali nema ni blanko čekova", navodi list.

To znači, navodi The Guardian, da su SAD spremne da razmotre svako rješenje, uključujući promjenu granica, ali ne i nužno da će prihvatiti na kraju.

Mada se njemačka kancelarka Angela Merkel usprotivila promjeni granica, neki evropski zvaničnici su naznačili da su spremni da podrže dogovor koji uključuje promjenu granica, dodaje list.

The Guardian navodi da je ključno pitanje kako će se Rusija izjasniti. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi dva puta da se u narednim mjesecima sastane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a Moskva je, za sada, dala malo znakova da li je spremna da odustane od protivljenja nezavisnosti Kosova.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore, ali istakla da "dogovor mora da odrazi interese srpskog naroda" da bi ga Rusija podržala.

The Guardian navodi da je Zaharova odbila da razjasni kako će Rusija proceniti šta su srpski interesi.