SAD za

Velika Britanija smatra da pozivi za korekciju nacionalnih granica Kosova i Srbije mogu biti destabilizirajući, a Njemačka smatra da je pomjeranje granice rizično, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), Ambasada Velike Britanije na Kosovu navodi da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova presudna za bezbjednost, stabilnost i prosperitet obje zemlje, ali i šireg regiona.

Kako se dodaje, britanska Vlada vjeruje da to treba da bude osnova za priznavanje nezavisnih i suverenih država unutar aktuelnih granica.

"Smatramo da pozivi o korekciji nacionalnih granica mogu biti destabilizirajući", navodi se u odgovoru.

Dodaje se da će Velika Britanija nastaviti da podržava dijalog koji se vodi uz posredovanje EU, s ciljem sveobuhvatnog i održivog rješenja u korist obe zemlje.

Njemačka nije promjenila svoj stav po pitanju promjena granica između Kosova i Srbije, saopšteno je iz Njemačke ambasade na Kosovu.

Zvaničnici Njemačke su u nekoliko navrata izjavljivali da bi podjela Kosova mogla da dovede do stvaranja potencijalnih destabilizirajućih efekata u regionu i šire, zbog čega je ta država kategorički protiv podjele. To je nedavno izjavio njemački ambasador na Kosovu Kristian Helt.

I njemački državni ministar za Evropu Mihael Root je prethodno za kosovske medije izjavio da njemačka vlada smatra da Kosovo i Srbija treba da dođu do jednog sporazuma uz učešće EU, ali je dodao da je Njemačka kategorično protiv pomeranja granica između Kosova i Srbije jer je tako nešto rizično.

"Državni ministar Mihael Root, kao i ambasador Helt u različitim intervjuima su jasno izrazili zvaničan stav o dijalogu o normalizaciji odnosa. Ovim je poznat stav Federalne vlade Njemačke", navodi se u odgovoru Njemačke ambasade.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je do sada u nekoliko navrata izjavio da će u Briselu predstaviti inicijativu o korekciji granice Kosova i Srbije, što bi podrazumjevalo pripajanje Preševske doline Kosovu, a nikako podjelu, razmjenu teritorija ili autonomiju za Srbe.

Razlog tome, kako je kazao, je zahtjev političkih lidera Albanaca iz Preševske doline da se taj dio pripoji Kosovu.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu.

"Ja se zalažem i to je moja politika, za ragraničenje sa Albancima. To da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada, to je uvijek izvor potencijalnih sukoba", rekao je Vučić novinarima u Šidu.

SAD: Potrebni dalekovidost i fleksibilnost za održivo rješenje

Sjedinjene Države spremne su da slušaju i pomognu Beogradu i Prištini u pronalaženju zajednički dogovorenog rješenja za Kosovo, poručuju iz Ambasade SAD u Beogradu i ističu da je vrijeme da obje strane budu "kreativne i fleksibilne".

Ovo je danas rečeno Tanjugu u Ambasadi Sjedinjenih Država u odgovoru na pitanje da li se ideja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o razgraničenju sa Albancima uklapa u pristup koji je ovih dana predočen javnosti iz State departmenta da je potrebno održivo rješenje, a da "strane treba da budu dalekovide i fleksibilne".

Istovremeno ističu da rješenje mora da dođe od Beograda i Prištine.

"Potpuna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je ključna za regionalnu stabilnost. Normalizacija bi takođe obema zemljama otvorila jasan put prema konačnom članstvu u EU. SAD snažno podržavaju dijalog između Beograda i Prištine koji se odvija pod pokroviteljstvom EU. Vrijeme je da strane budu kreativne i fleksibilne", navodi se u odgovoru Ambasade SAD.