Pomirenje i obostrano priznanje

Iz kabineta predsjednika Kosova ističu da je na posljednjem sastanku dvojice predsjednika dogovoreno da će se dijalog intenzivirati, kao i da počinje finalna faza dijaloga u kojoj će strane dogovoriti šta će se naći u konačnom sporazumu, a to bi trebalo da bude potpuna normalizacija odnosa, pomirenje i međusobno priznanje.

"Rješenje je ta potpuna normalizacija odnosa Kosova i Srbije, pomirenje i obostrano priznanje. To prećutno priznanje već postoji, to znači da pričamo o 'de jure' i 'de fakto' priznanju Kosova od strane Srbije i naravno priznanje države Srbije od strane Kosova i u formalnom smislu", rekao je Adrian Arifaj, savjetnik predsjednika Kosova.

Mediji na Kosovu preneli su da je predsjednik parlamenta Kadri Veseli dostavio platformu o dijalogu i "crvenim linijima".

"Kosovo neće pregovarati o svom državljanstvu, suverenitetu i integritetu. Kosovo ne prihvata rezultate dijaloga koji ugrožavaju funkcionalnost države i institucija, kao i rezultate koji krše pojedinačna prava i slobode ili bilo koje grupe, zajednice ili etničke pripadnosti. Kosovo ne prihvata treći nivo vlasti, koji dovodi u pitanje unutrašnje institucionalno funkcionisanje. Kosovo ne prihvata rješenje koje može da stvori negativne presedane za mir i stabilnost u zemlji i regionu", objavili su mediji.

Šta će pisati u sporazumu još uvijek je nepoznanica, prema riječima Miletića nekadašnjeg potpredsjednika Skupštine Kosova kao moguća rješenja u javnosti se najčeće pominju, podjela, eksplicitno priznanje Kosova, kao i zamrznuti konflikt kao četvrta posljednja opcija".

"Šta će od ovoga biti ne znamo, ali moje je mišljenje da neće biti podjele, jer bi to otvorilo Pandorinu kutiju, odnosno domino efekat koji bi mogao da se odrazi i na Makedoniju koja ulazi u neku mirniju fazu, uglavnom mislim da će se ipak kada odbijemo ove dvije ekstremne varijante podjelu i eksplicitno priznanje od strane Srbije sve svesti na ova dva, to je implicitno priznanje, odnosno stolica u Ujedinjenim nacijama za nešto što bi Srbija trebalo da dobije ili nastavak zamrznutog konflikta za koji ja mislim da je vjerovatniji", rekao je Miletić.  

Gëzim Baxhaku, analitičar mišljenja je da su međunarodni zvaničnici protiv zamrznutog sukoba i on kao takav otpada. Baxhaku kaže da kosovska strana ni u kom slučaju ne treba da prihvati nešto što je u suprotnsti sa Ustavom Kosova.

"Teško je očekivati da će Srbija direktno priznati nezavisnost Kosova, ali će u tim razgovorima doći do situacije da ona ne bi trebalo da stvara problem prilikom učlanjenja u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama", smatra Baxhaku.

Direktor takozvane kacelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić povodom predstojećeg sastanka u Briselu rekao je da Beograd od njega očekuje kompromis koji bi svima omogućio da žive i razvijaju se u miru, ali da to ne zavisi samo od Beograda.

Dragana Mihajlović, RTK2