Komesar Evropske unije za proširenje

Strategija koju smo predstavili za Zapadni Balkan u februaru ove godine izazvala je reakcije i djela, a čitav proces je indikativnim datumom (2025. godina) dao više kredibiliteta, kaže komesar Evropske unije za proširenje Johanes Hahn, na marginama Samita lidera zapadnog Balkana u Londonu.

"Ovaj datum je čitavu priču načinio konkretnijom i smatram da je to bitno. Na početku sam oklijevao, ali danas mi je drago što su me ubjedili da je datum dobra ideja", rekao je Hahn na panel diskusiji tink-tenka "Chetham house", dodajući da je datum "ambiciozan", ali i dalje "izvodljiv".

Prema njegovim riječima, pristupanje zemalja Zapadnog Balkana 2025. godine značilo bi da one moraju da pregovore i neophodne procese završe do 2023. godine, što je izazov.

Indikativni datum izazvao je reakcije i unutar EU, što je prema riječima Hahna "podjednako bitno", jer sada pojedini lideri prihvataju da su stvari ozbiljnije nego što su vjerovali.

"To je na jedan način dobro, jer dovodi do diskusije unutar EU i to je jedan od glavnih razloga koji me je ubjedio da postavimo datum", rekao je Hahn.

On kaže da su svi nezadovoljni trenutnom situacijom i da se tu ne dovodi u pitanje širenje EU.

"Ne slažem se sa pristupom Emanuela Makrona da prije sljedećeg koraka u širenju moramo da to razjasnimo unutar EU", rekao je Hahn.

Još jedna bitna posljedica predstavljanja strategije bilo je to što je EU stavila do znanja da neće primati države koje nisu rješile konflikte sa svojim susjedima.

"Zajedno sa indikativnim datumom, to je stvorilo više energije da se riješe najvidljiviji problemi, kao što je rješenje spora o imenu (Makedonije) i sada moramo da uradimo sve da pomognemo državi da ubjedi svoje građane da je ovo pravi put napred", rekao je Hahn.