Radi očuvanja svoje vjekovne specifičnosti i samobitnosti

Građanska inicijativa Goranaca (GIG), kao jedina politička i nacionalna organizacija Goranaca u Srbiji, zatražila je jučer od najviših predstavnika Srbije i visoke predstavnice EU Federice Mogherini, da predstavnici Goranaca budu uključeni u dijalog Beograda i Prištine i da opština Gora dobije status distrikta.

Predsjednik Građanske inicijative Goranaca dr Orhan Dragaš je tim povodom, kako je saopšteno, uputio pismo predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću i šefici diplomatije EU Federici Mogerini, uz podsjećanje da je Predsjedništvo GIG nedavno odlučilo da se za opštinu Gora zatraži status distrikta.

U pismu je naglašeno da je ta odluka rezultat težnje Goranaca da očuvaju svoje vjekovne specifičnosti i svoju samobitnost na području opštine Gora na Kosovu, a imajući u vidu da se čine napori za što skorije postizanje kompromisnog rješenja o Kosovu, koje će trajno odrediti i položaj Goranaca.

U obraćanju najvišim funkcionerima Srbije navodi se da su Goranci nebrojeno puta iskazali lojalnost i povjerenje državi Srbiji i da bi status distrikta dugoročno obezbjedio stabilnost i prosperitet goranske nacionalne zajednice.

Na šzahtjev da opština Gora dobije status distrikta, ističe GiG, potpuno je komplementaran sa strateškom pozicijom Srbije prema pitanju Kosova, a to je da se ljudima koji tamožžive obezbjede maksimalna prava, uz jake veze sa državom Srbijom.

GIG smatra da za ovakvo rješenje postoje ekonomske, demografske, pa i političke pretpostavke, imajući u vidu da su slična rješenja, poput Distrikta Brčko, pokazala punu opravdanost i održivost.