Jedna od mogućnosti za približavanje stavova

Dijalog Srbije i Kosova, koji je pod pokroviteljstvom Evropske unije, obnovljen u nedjelju u Briselu, mogao bi biti nastavljen već za dvije sedmice, a kao jedna od mogućnosti za približavanje stavova dvije strane spominje se i shuttle diplomatija, pišu u srijedu beogradski mediji.

Pozivajući se na izvore iz Ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Blic navodi da bi on s predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem mogao sjesti za stol već za 15 dana, uz ocjenu kako bi "nastavak dijaloga u tako kratkom periodu mogao značiti intenziviranje pregovaračkog procesa".

Istovremeno, Večernje novosti pišu kako će Brisel primjeniti shuttle diplomatiju, a ključni posrednik između Beograda i Prištine bila bi voditeljica Odjela za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

Javni i tajni sastanci

Njen bi zadatak trebao biti da "ubrza i intenzivira razgovore između predstavnika srbijanskih vlasti i Kosova te provođenje postignutih dogovora", pišu Večernje novosti pozivajući se na neimenovane izvore u sjedištu EU-a.

Plan Brisela je da Eichhorst narednih mjeseci bude u stalnom kontaktu s predsjednicima Srbije i Kosova, po principu shuttle diplomatije, tako što će često putovati na liniji Brisel - Beograd - Priština, pokušavajući uskladiti stavove dvije strane.

Ti sastanci bit će nekad javni, a nekad  daleko od očiju javnosti, navodi list, a Eichhorst će, kad to bude potrebno i kada bude prostora za neki prodor u pregovorima, signalizirati da se u Briselu organiziraju sastanci na najvišem političkom nivou, kojih bi narednih mjeseci trebalo biti više.

Dogovoren nastavak dijaloga

Večernje novosti tvrde kako Eichhorst do sada "nije bila sklona stavovima Beograda" te da je već uključena u pregovore kao posrednica u prošlosedmičnim tehničkim dogovorima između Srbije i Kosova.

Poslije trojnog sastanka u nedjelju sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini i Thaçijem o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, Vučić je izjavio da će dvije strane sve probleme rješavati u miru, garantirajući sigurnost građanima.

Na tom sastanku nisu postignuti konkretni rezultati, ali je dogovoren nastavak dijaloga.

Izvor: Al Jazeera Balkans i Agencije