Spremna da pomogne, ali ne i da primi

Albanski premijer Edi Rama kategorički je danas odbio da njegova zemlja otvori kampove za izbjeglice i migrante spasene u moru, kako je pominjala Evropska unija.

"Nikad nećemo prihvatiti takve kampove za evropske izbjeglice" jer to se svodi na "istovarivanje očajnih ljudi koje niko neće, bilo gdje, kao toksični otpad", rekao je Rama za njemački list Bild.

Suočena s političkom krizom oko izbjeglica i migranata, EU planira formiranje centara za njihovo iskrcavanje, uključujući i van teritorije Evropske unije. Cilj je da se izbjegne diplomatska svađa oko toga gdje će biti iskrcani, kako se sada događa, i da se u taj posao uključe i zemlje van Unije.

Albanija je spremna da pomogne EU, ali Rama je odbio postavljanje takvih kampova u njegovoj zemlji čak i u okviru pristupanja Evropskoj uniji.

"Izbjeglička kriza treba da se riješava nezavisno od sadašnje faze naših nastojanja da pristupimo Uniji", rekao je on.

Ideja o formiranju centara za iskrcavanje izbjeglica i migranata, koja se dovodi u pitanje i oko usklađenosti sa međunarodnim pravom, uključena je u nacrt zaključaka evropskog samita koji će se održati 28. i 29. juna u Briselu, u kontekstu velikih podjela među zemljama Unije oko prihvata izbjeglih i migranata.

Tunis i Albanija se redovno pominju kao zemlje koje bi mogle da prihvate takve centre, iako za sada ni jedna zemlja nije izrazila želju da ih prihvati, rekao je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

Zemlje EU složile su se juče u Luksemburgu da otvore pristupne pregovore s Albanijom i Makedonijom u junu 2019. ali uz brojne uslove o nastavku reformi u tim zemljama.