Dijalog nema alternativu

Sutrašnji sastanak predsjednika Kosova i Srbije Hashima Thaçija i Aleksandra Vučića u Briselu je važan, jer će pokazati ima li političke volje za nastavak dijaloga, smatraju politikolog iz Prištine Ramush Tahiri i direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić. Tahiri ne očekuje ništa konkretno u Briselu, ali tvrdi da je dobro što se razgovara, dok Janjić ističe da ga ni loše vijesti ne bi iznenadile.

Na poziv visoke predstavnice EU Federice Mogherini, nakon tri mjeseca pauze, u Brisel dolaze predsjednici Kosova i Srbije, koji bi trebalo da razgovaraju o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. Politikolog Ramush Tahiri kaže da je dobro što se razgovara, jer dijalog nema alternativu.

"Mislim da je ovo ključni sastanak zbog razmirica koje postoje po pitanju očekivanja Kosova i Srbije. Dijalog nema alternativu i on bi trebalo da se nastavi na dva nivoa, na tehničkom, na nivou vlada i na ovom političkom, na nivou predsjednika i da se stremi normalizaciji odnosa“, tvrdi Tahiri.

Od sastanka dvojice predsjednika Tahiri ne očekuje ništa konkretno, dodajući da bi sveobuhvatni sporazum mogao da bude potpisan tek za godine ili dvije.

"Sveobuhvatni sporazum treba da uslijedi tek posle tehničkog sporazuma. Tehničke stvari bi trebalo da riješe Kosovo i Srbija shodno evropskom duhu i konvencijama, sva pitanja koja tište narod i dvije zemlje, a tek nakon toga dolazi Sporazum o normalizaciji odnosa, što ne mora da bude međusobno priznavanje, ali svakako će biti priznavanje realnosti i međusobnog uvažavanja“, naglašava Tahiri.

Za Dušana Janjića, direktora Foruma za etničke odnose, sastanak je važan, "jer će pokazati hoće li biti nastavljen dijalog".

"Prva tačka razgovora bi trebalo da bude trenutni zastoj u procesu normalizacije odnosa i posljedice tog zastoja", smatra Janjić.

"Ako se ta prva tačka prevlada, a to znači da je Priština pristala da napravi statut Zajednice opština i da se u nastavku razgovara o Zajednici opština, a opet da je Beograd prihvatio obavezu da vrati predstavnike Srpske liste na vlast, takođe da povuče neke mjere koje je doneo u sferi bezbjednosti, onda možemo očekivati da istog dana ili sutradan već konkretne razgovore i o Zajednici opština i o energetici, o slobodi kretanja, jer je taj problem eskalirao sa zabranom ulazaka sportista, umjetnika i NGO aktivista sa Kosova u Srbiju. Znači, tek u ponedjeljak bi mogli da se nastave razgovori ukoliko se pređe prva prepreka“, dodaje Janjić.

Od razgovora Janjić ne očekuje ništa spektakularno, a, kako kaže ne bi bio iznenađen ni lošim vijestima iz Brisela.

"Loša vijest je da se predsjednici nisu dogovorili i da će nastaviti razgovore“, ističe Janjić.

Prethodni sastanak na visokom političkom nivou između Vučića i Thaçija održan je 23. marta u Briselu. Inače, u Briselu su i šefovi pregovaračkih timova Avni Arifi i Marko Đurić, koji od petka razgovaraju u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.