Uz učešće

Beogradski mediji preneli su informaciju da postoje šanse da odnos Beograda i Prištine po pitanju Kosova bude riješen organizovanjem međunarodne konferencije, uz učešće "najvećih svjetskih igrača".

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu različito ocjenjuju ovu najavu.

Medijator dijaloga Prištine i Beograda u Briselu je Evropska unija. Kako bi dvije strane došle do konačnog riješenja, mediji najavljuju i uključivanje SAD i Rusije. Ovo je realan ishod dijaloga Beograda i Prištine, smatra potpredsjednik Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić.

“Uzimajući u obzir da dosadašnji pregovori Beograda i Prištine nisu dali velike rezultate, jedino riješenje je uključivanje važnih predstavnika međunarodne zajednice, to je jedina garancija da će doći do realizacije eventualnog sporazuma ili dogovora”, rekao je za RTK2 Lazić.

Ne postoji šansa za organizovanje "Rambujea dva", poručuje profesor Ustavnog prava Mazllum Baraliu i dodaje da Kosovo neće pregovarati o svojoj nezavisnosti.

“Rambuje 2, ili neki drugi sličan pokušaj, neće uspjeti. Ne mogu se kod suverenih zemalja stvari vraćati unazad. Ne znam odakle dolaze takve inicijative, jer se same svjetske sile ne bi dogovorile. Prošlo je deset godina od proglašenja nezavisnosti, Kosovo je svjetski priznato, može se razgovarati samo u Briselu i da se tamo završi dijalog”, kazao je Baraliu.

Beogradski mediji navode da je cilj nove konferencije ispravljanje grešaka iz pregovora u Rambujeu, 1999.godine, zbog kojih su pregovori i propali.

Marko Zakić, RTK2