Normalizacija odnosa BG-PR u blokadi

Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine bez sumnje je u blokadi, a da li će i kada će stvari biti "pomjerene s mrtve tačke“, ostaje da se vidi, ocjenjuju za beogradski "Danas" izvori iz diplomatskih krugova.

Pojedini sagovornici beogradskog lista tvrde da Srbija ne odustaje od ideje o podjeli Kosova, kojoj se oštro protive Amerikanci. U tom kontekstu, ističu da ne čudi činjenica što je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio ovih dana u intervjuu za Alo da bi „Albanci, kada bismo sjeli da razgovaramo sa njima bez njihovih mentora, pristali na podjelu Kosova“.

Izvori Danasa kažu da za sada nema nagovještaja da bi nova runda briselskih pregovora Beograda i Prištine mogla da se održi u junu, ali ima i onih koji tvrde da bi novi susret srpskog i kosovskog predsjednika Aleksandra Vučića i Hashima Thaçija, pod okriljem visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federice Mogherini, mogao da se dogodi „oko 20. juna“. Neizvjesno je, takođe, da li će se narednog mjeseca predsjednik Srbije obratiti javnosti u vezi sa prijedlogom rješenja pitanja oko Kosova.

"Razgovora Beograda i Prištine će biti, prije ili kasnije, ali kako stvari trenutno stoje, ne očekuje se suštinski pomak u skorije vrijeme, odnosno nema sporazuma na vidiku. SAD se oštro protive podjeli Kosova, dok Rusiji i nije u velikom interesu da se taj problem riješi jer bi tako umnogome izgubila poluge uticaja na Beograd“, tvrde pojedini sagovornici lista.

Historičar i analitičar Dragomir Anđelković ocjenjuje za Danas da briselski proces normalizacije odnosa „jeste u blokadi, i to je tako mjesecima unazad zbog odbijanja Prištine da sprovede svoj dio obaveza iz Briselskog sporazuma, prije svega da formira zajednicu srpskih opština“.

"Da bi se taj proces odblokirao, potrebno je da Zapad, uključujući EU, izvrši pritisak na Prištinu da sprovede u djelo ono što je dogovoreno. Videćemo da li će se to zaista i dogoditi", smatra Anđelković.

Prema mišljenju pojedinih zapadnih stručnjaka za Balkan, jedino njemačka kancelarka Angela Merkel ima „dovoljan politički kapital“ da izvrši pritisak na obje strane da „izađu iz ćorsokaka“ što se tiče dalje normalizacije odnosa.