Strane će morati da

Od Kosova bi moglo da se zatraži da promjeni Ustav kako bi se potpisao konačni sporazum sa Srbijom.

Izvori Koha ditore bliski tekućim pregovorima naveli su da su strane upozorene da bi mogli da dođu do tačke kada će morati da "prerade" ustave u određenim delovima.

Kosovo će dozvoliti dodatne nadležnosti i odgovornosti za Asocijaciju opština sa većinskim srpskim stanovništvom, ali u centralom djelu je uklanjanje dvostruke većine za većinu zakona od vitalnog značaja.

Kao dio paketa sporazuma je i članstvo Kosova u UN.

Zvanično su u Vladi Kosova negirali ove opcije, ali su izjavili da su svjesni da se suočavaju sa teškim procesom sa mnogim nepoznanicama.

Za opoziciju i predstavnike civilnog društva, svaki kompromis koji prevazilazi Ustav šteti kosovskoj političkoj i institucionalnoj funkcionalnosti.

Podsetimo, srpski predsednik, Aleksandar Vučić, isticao je u ranijim izjavama da je prije formiranja ZSO, a prema prethodno postignutim sporazumima u Briselu, potrebno "upodobljavanje" zakonskih okvira i na Kosovu i u Srbiji. Srpski predsjednik je takođe u više navrata isticao da će građani izneti svoj stav o pitanju Kosova za koje je prethodno pokrenuo "unutrašnji dijalog". Njegov prijedlog o Kosovu se, međutim, i dalje čeka.  

Pravni ekspert Veljko Milić iz Centra za pravosudna istraživanja izjavio je da je veoma moguće da je predsjednik Srbije svojom izjavom da će se o rješenju kosovskog problema izjasniti građani Srbije zapravo najavio referendum o promjeni sadašnje preambule Ustava, u kojoj se navodi da je Kosovo sastavni dio Srbije, prenela je Beta.

U najnovijim medijskim natpisima, pominje se i mogućnost "formiranje ZSO za stolicu Kosova u UN", a nakon onih da će učlanjenje Kosova u UN biti dio pravno obavezujućeg sporazuma koji se očekuje između Beograda i Prištine.  

Podsjetimo, politički savetnik predsjednika Kosova, Blerim Shala, naveo je krajem aprila da se ZSO neće formirati "prije potpisivanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije", odnosno "obavezujućeg sporazuma".