Zbog samoinicijativnih poteza

Prvi čovjek lokalne samouprave u kojoj žive Goranci na tradicionalnoj proslavi Đurđevdana dočekao je premijera Kosova Ramusha Haradinaja i šefa skupštine Kadrija Veselija, piše Politika.

Vlada Srbije razriješila je na jučerašnjoj sjednici Adema Hodžu sa mjesta predsjednika Privremenog organa Opštine Gora na Kosovu.

Kako piše beogradska Politika, Hodža je na čelo ove lokalne samouprave koja funkcioniše u sistemu Republike Srbije postavljen 2013. godine. Njegovo razriješenje potvrdili su za Politiku u Kancelariji za Kosovo Vlade Srbije, na čiju je inicijativu i smjenjen dojučerašnji prvi čovjek najjužnije opštine na Kosovu. U kancelariji navode da će u narednom periodu biti riječi o tome ko će naslijediti Hodžu na ovoj dužnosti.

Kako navodi ovaj srbijanski dnevnik, Hodža je poslanik Jedinstvene goranske partije u skupštini Kosova, što mu je drugi mandat, budući da je u prvom sazivu bio predstavnik bošnjačke partije Centar demokratske unije, koju je vodio njegov pašenog Hamza Balja, aktuelni zamjenik ministra za ekonomski razvoj u Vladi Kosova.

Hodžu, koji je predsjednik najjužnije opštine na Kosovu, gdje je goranski živalj lojalan državi Srbiji, pojedini sunarodnici optužuju da već duže vrijeme radi na njihovu štetu, ali i na štetu Beograda, prenosi Politika.

Kao razloge za njegovu smijenu Politika navodi posljednje samoinicijativne poteze koje je povukao prethodnih dana, kada je na tradicionalnu proslavu Đurđevdana u Gori pozvao i na njoj ugostio visoke predstavnike Kosova.