Posljednja dešavanja nisu u duhu sporta

Fudbalski savez Kosova nije odobrio fudbalerima Crvene zvezde odigravanje humanitarno-revijalne utakmice u Gračanici, Vlada Srbije nije dozvolila kosovskim karatistima da sa statusnim simbolima nastupe na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, ovi događaji bili su povod za uzajamne optužbe brojnih političara za politizaciju sporta.

Poznavaoci prilika poručuju da sportski događaji ne smiju biti povod za političke razmirice. Iz karate reprezentacije Kosova kažu da dolazak Crvene zvezde na Kosovo i odlazak karatista Kosova u Srbiju ne treba miješati, dok iz Opštine Gračanica smatraju da događaj koji nije takmičarskog već humanitarnog karaktera ne smije biti zabranjivan.

Kosovski karatisti zbog državnih obilježja nisu stigli do Novog Sada, gdje se održava Evropski karate šampionat. Oni su vraćeni sa prijelaza Merdare. S druge strane, Fudbalski savez Kosova ranije nije odobrio učešće fudbalera Crvene zvezde u humanitarnoj utakmici u Gračanici. Politički analitičar Ramush Tahiri smatra da ovakve odluke nisu u duhu sporta i ne doprinose međusobnoj saradnji, kao ni saradnji na međunarodnom planu.

"Ovi slučajevi nisu u duhu sporta i sportskih takmičenja. Miješa se politika, a to tako ne treba da bude. Nema dogovora unaprijed za bilo koji događaj, a to treba da se uradi do tančina. Trebalo bi da se ispoštuju međunarodne obaveze, ali i sportski duh i kada je u pitanju dolazak Crvene zvezde u Gračanicu, to je sportski događaj i ne treba da postoji bilo kakva prepreka da oni dođu slobodno i država ne treba da se upliće u to. Isto je i sa učešćem karatista Kosova na evropskom takmičenju u Novom Sadu. U sportu treba da budu zastupljeni sportski odnosi, a ne da se ministarstva miješaju. Države samo treba da ugovaraju i da obezbjede sve potrebne uslove da bi se takmičenja održala kako treba", kaže Tahiri.

Iako ne bi trebalo, sport se politizuje svuda u svijetu, kaže politikolog Stefan Filipović. On smatra da je glavni problem što javnost dobija polovične i oprečne informacije o ovim slučajevima.

"Šira javnost nije baš upoznata sa tim šta se dešava. Dobijamo različite polovične infomacije sa obje strane. Samo znamo da su iz Prištine došle neke jake političke izjave koje mogu da destabilizuju proces razgovora između Beograda i Prištine a sa druge strane iz Beograda oglasio se samo Đurić", kaže Filipović.

Iz Olimpijskog komiteta Kosova kažu da dolazak Crvene zvezde na Kosovo i odlazak karatista Kosova u Srbiju ne treba miješati.

"U Srbiji se održava evropski šampionat u karate, dok je na Kosovu trebalo da se odigra jedna humanitarna utakmica za koju Fudbalskom savezu Kosova nije podnet zahtjev. U Srbiji je organizator Evropska karate federacija, a na Kosovu je odgovornost imao fudbalski savez i oni su odgovorili. Razlika je velika. U principu, mi smo protiv bilo kakave zabrane, ali minimalna pravila se moraju ispoštovati. Mi smo ispoštovali sve procedure", kaže Shashivar Haxhijaj, sekretar Olimpijskog komiteta Kosova.

Iz Opštine Gračanica poručuju da događaj koji je humanitarnog karaktera ne smije biti zabranjivan.

"Za sada Crvena zvezda neće doći tako da su ljudi u nevjerici zbog zabrane pogotovu što bi taj meč bio revijalno humanitarnog karaktera i što bi sav prihod od karata bio namjenjen porodilištu u Gračanici. Ne bi trebalo ovo da se politizuje pogotovu zato što je u pitanju humanitarna utakmica i nije takmičarskog karaktera", kaže Novak Živić, Direktor odjeljenja za sport i omladinu u Opštini Gračanica.

Prvi zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Behgjet Pacolli je rekao da će zatražiti isključivanje Srbije iz svih međunarodnih sportskih organizacija i ocjenio da je onemogućavanja učešća kosovskih karatista na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu "kukavički akt i očaj".

Direktor takozvane Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je da su kosovski političari spriječili karatiste da dođu i takmiče se u Novom Sadu.

"Mi smo željeli da karatisti učestvuju na takmičenju u Novom Sadu bez obilježja, oni su hteli da prave cirkus", rekao je Đurić.

Milica Živić, RTK2