Finansiranje

Milovan Bojić (63), direktor državnog Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, 2009. nije uzeo novac samo od Darka Šarića, već od mnogih, piše “Blic”.

Srbijanski istražitelji, vodeći finansijsku istragu i prateći trag novca, zaključili su da je Šarić, koji je sada optužen za krijumčarenje 5,7 tona kokaina i pranje novca, dao 500.000 eura Bojiću.
Istraga ih nije vodila dalje od Bojića, jer nije bilo dokaza da doktor učestvuje u pranju kokainskog novca. Bojić je tada od mnogih uzimao novac i kako su u pitanju milionski iznosi, a on nije sve trošio, vrlo je moguće da je tako finansirana i doktorova nova stranka – Srpska radikalna stranka i njen lider Vojislav Šešelj, sada osuđeni ratni zločinac.
Radikali su tada nesumnjivo imali potrebu za kešom – osim finansiranja kampanja, imali su troškove Šešeljevog pravnog tima, pa Udruženja građana “Komitet za odbranu Vojislava Šešelja”, Fondacije “Marko Nikolić” i preduzeća “Velika Srbija”. Koštali su i česti odlasci njegovih saradnika i porodice u Hag.
Prema podacima Haškog suda iz 2010., Šešelj je imao 70.000 dolara u čuvenoj "Siti banci" u Njujorku, 7.652 eura u Komercijalnoj banci u Beogradu, dok je njegova supruga imala 10.000 eura.
Kontakt Bojića i Šarića uspostavljen je godinu prije pozajmice. Sam Bojić, tada medicinski direktor “Ostroga”, naknadno je potvrdio da je Šarić bio 26. decembra 2008. godine zbog “preventivnog sistematskog pregleda”. Bojić je tvrdio: “Šarić je platio medicinsku uslugu i više se nije javljao na kontrolne preglede.”