Egzistencijalni problemi na prvom mjestu

Većina građana Srbije smatra da će rješenje za Kosovo biti nezavisnost, ali da je za njih najbolje rješenje suštinska autonomija, pokazalo je istraživanje Fondacije za otvoreno društvo i Ipsos Strategic Marketinga. Prema istraživanju, građani Srbije nemaju dovoljno informacija za zauzimanje informisanog stava o rješavanju pitanja Kosova, a vlast Srbije vodi dijalog o Kosovu bez pružanja informacija o potencijalnim rješenjima tog pitanja.

Građane Srbije najviše muče egzistencijalni problemi, dok o Kosovu misle samo kada se nešto veliko dogodi. Iako trećina ispitanika nije za kompromisno rješenje, većina nije spremna da se žrtvuje za Kosovo.

Za većinu građana Srbije Kosovo nije najvažnije pitanje jer ih muče egzistencijalni problemi, ali kada se nešto dogodi u vezi sa Kosovom, ono postaje jedno od priorotetnih pitanja, navodi se u rezultatima.

Većina građana vjeruje da Srbija nema uticaj na Kosovu. Iako smatraju da će nezavisnost Kosova biti najizglednije rješenje, vjeruju da je suštinska autonomija najbolje rješenje, kaže Srđan Bogosavljević iz Ipsos Strategic Marketinga.

“Moć Srbije na Kosovu ne postoji, građani su svjesni toga. Budućnost Kosova je realno percipirana najčešće kao nezavisnost, ali je najčešće najbolje rješenje suštinska autonomija, i svi su za kompromis ali niko nije za žrtve”, kaže Bogosavljević prenoseći zaključke istraživanja.

On dodaje da većina smatra da “onaj ko bude pričao o Kosovu kao nezavisnom biće hrabar i poštovan ali će možda izvršiti političko samoubistvo”.

Građani Srbije najčešće ne znaju šta znači normalizacija, šta će doneti dijalog, kao ni šta je cilj bavljenja Kosovom. Rješavanje pitanja Kosova vide kao pritisak za zapada, a ne suštinsko pitanje koje utiče na kvalitet njihovog života, piše u istraživanju.

Ističe se da vlast vodi dijalog o Kosovu bez pružanja informacija o potencijalnim rješenjima tog pitanja, što dovodi to toga da građani nemaju dovoljno informacija za zauzimanje informisanog stava o rješavanju pitanja Kosova.

Jadranka Jelinčić, Fondacija za otvoreno društvo u Srbiji, kaže da su se tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu mogli čuti brojni prijedlozi ali ne i argumentaciju.

“To je ono na šta se građani Srbije najviše žale. Nedostaje im mnogo toga na osnovu čega bi mogli da zauzmu svoj konačni stav, i da ovo zaista bude odluka koja proizilazi iz zrelog demokrarskog procesa”, ističe Jelinčić.

Istraživanje je pokazalo da je Kosovo jedno od 15 najvažnijih političkih tema u Srbiji, a za samo 4 procenta to je najvažnija tema. U istraživanju je učestvovalo 1.045 ispitanika kroz osam kriznih fokus grupa.

Anamari Repić, RTK