Podrška Rame i Haradinaja

Premijer Albanije i Kosova Edi Rama i Ramush Haradinaj su za sada jedini lideri država u regionu koji su otvoreno podržali jednog kandidata u predsjedničkoj trci u Crnoj Gori. Oni su pozvali birače albanske nacionalne manjine da glasaju za Mila Đukanovića.

Podrška Đukanoviću je stigla od premijera Kosova Ramuša Haradinaja kroz izjavu da "Albanci u Crnoj Gori imaju strateškog partnera u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i da to treba da ojačaju tako što će glasati za Đukanovića".
Predsjednik Socijalističke partije i premijer Albanije Edi Rama je takođe podržao kandidaturu lidera DPS-a na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, ocjenjujući da se radi o jasnom proevropskom izboru koji garantuje dalju stabilnost i napredak regiona.
Pozivi premijera dvije susjedne zemlje da Albanci u Crnoj Gori podrže Mila Đukanovića došli su nakon što su najuticajnije albanske političke partije u Crnoj Gori već dale podršku Đukanoviću.
Najuticajnije albanske nacionalne partije su godinama dio vladajuće koalicije predvođene DPS-om, kako na državnom nivou, tako i na lokalnom.
"To pokazuje da premijeri Albanije i Kosova cijene dosadašnje odnose koje imaju sa Crnom Gorom i Milom Đukanovićem, koji je personifikacija vladajuće strukture. Ja tako razumijem njihovu podršku", kaže visoki funkcioner Force Genci Nimanbegu.
Međutim, Nimanbegu ističe da ne zna da li će ovi potezi uticati na izborno opredjeljenja građana.
"Najveće albanske političke partije, među kojima je i Forca, su već pozvale svoje glasače i dale podršku gospodinu Đukanoviću. Na neki način, pozivi premijera Kosova i Albanije izgledaju kao da već ubijeđene žele da ubijede za koga da glasaju. Očekujem da će njihova podrška biti značajna, posebno na ličnom planu, ali ne mogu procijeniti koliko će to glasova donijeti", kaže Nimanbegu.
Lideri Kosova i Albanije su svojom podrškom Đukanoviću samo potvrdili ono što su albanske nacionalne partije u Crnoj Gori već odlučile, kaže funkcioner Albanske alternative Nik Đeljošaj, koji smatra da kod Albanaca u Crnoj Gori ne postoji dilema.
"Nakon stava albanskih partija o podršci Đukanoviću i kad vidimo ostale kandidate koji nemaju podudarnosti sa političkim i geopolitičkim položajem Crne Gore i orijentacijom prema zapadu i Americi, mislim da nema dileme kod Albanaca za koga će glasati. Pozivi dvojice premijera su potvrda onoga što su istakle albanske nacionalne partije", navodi Đeljošaj.
Funkcioner DPS-a Halil Duković ocjenjuje da su građanski koncept koji zastupa njegova partija i predsjednički kandidat najbolji koncept za sve građane Crne Gore.
"Poziv premijera Albanije i Kosova je samo potvrda naših dobrosusjedskih odnosa sa tim državama i na liniji smo onog što mi kažemo da, kao država Crna Gora, moramo imati odlične odnose sa svim susjedima. Mislim da smo na dobrom putu da gradimo pravo društvo iskrenih prijatelja i mislim da će to građani, pa i albanske nacionalnosti, prepoznati na ovim izborima i podržati gospodina Đukanovića", smatra Duković.
Novinar iz Ulcinja Mustafa Canka tvrdi da su Albanci u Crnoj Gori politički zreli te da im pozivi iz Prištine i Tirane nisu potrebni.
"Ovakve izjave iz Prištine i Tirane su neprimjerene i nediplomatske. Mislim da više štete nego što pomažu predsjedničkom kandidatu DPS-a. Albanci u Crnoj Gori su dovoljno politički zreli da sami donose odluke o sudbini države u kojoj žive i čijoj su obnovi snažno doprinijeli na referendumu 2006. godine", zaključuje Canka.