Povjerenje u srpske ljekare

Albanci mjesečno potroše više od 100.000 eura na liječenje i hirurške zahvate po srpskim klinikama.

Srpski mediji prenose da više stotina njih svakog mjeseca dolazi u Srbiju kako bi uradili laboratorijske analize, izvršili rendgenski ili ultrazvučni pregled, kao i na dvodnevni boravak, prenosi portal "Lajmi.net".

Pacijenti iz Albanije na srpskim klinikama rade gotovo sve - od medicinskih pregleda i analiza do operacija srca, debelog crijeva, tumora, liječenja impotencije i seksualne disfunkcije. Takođe, kod Albanki je veoma popularna ugradnja silikona, liposukcija, podizanje zadnjice, operacije nosa i ušiju. Za razliku od njih, muškarci uglavnom dolaze da srede zube, uklone ožiljke i mladeže, ali i na složenije intervencije poput diskus hernije, jetre, prostate.

"Glavni motiv za dolazak Albanaca u naše bolnice jeste medicinski tretman i stručnost naših ljekara. Iako za intevencije plaćaju daleko više budući da su strani državljani, oni za to ne mare, budući da su veoma zadovoljni ishodima", piše portal "Informer".

"Zdravstvene usluge za strane državljane nisu jeftine, zato se oni uglavnom odlučuju za višednevno ostajanje u bolnicama kako bi obavili sve preglede i analize. Najviše posla imaju hirurzi, kardiolozi i hematolozi", kaže izvor iz KCS.

Direktor Kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoran Radovanović potvrđuje da sve više Albanaca ukazuje povjerenje srpskim ljekarima.

"Vjeruju u našu stručnost i dosta njih dolazi na liječenje. Kod nas je trenutno deset Albanaca sa Kosova na dijalizi. Regularno dođu sa uputom i papirima matičnog fonda. Imaju istu njegu kao i svi ostali pacijenti i do sada nismo imali nikakvih problema", otkriva dr Radovanović.