Pisanje portala B92

Posljednji koraci Vlade Kosova o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na teritoriji Kosova su alarmirali srpske medije. U osvrtu na pisanje portala B92 stoji da su prištinske vlasti u srijedu saopštile da zabranjuju srpskim vojnim i političkim zvaničnicima ulazak na teritoriju Kosova.

Prema pisanju portala B92, sve je počelo u subotu 9. aprila kada je bivši general Milovan Bojović uhapšen i potom prebačen u pritvor u trajanju od 30 dana.

Potom je saopšteno da će MUP Kosova uhapsiti lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja ukoliko dođe na Kosovo.

Kulminacija tenzija, kako prenosi B92, u odnosima Prištine prema srpskim zvaničnicima dogodila se u srijedu, kada je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Petrit Selimi donio odluku da se zabrani ulazak na Kosovu načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću.

Neposredno zatim, iz SNS je saopšteno da je funkcioneru te partije i direktoru takozvane Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marku Đuriću zabranjen pristup teritoriji Kosova, a nekoliko sati kasnije koalicija Dveri-DSS je navela da je istovjetna mjera izrečena funkcioneru pokreta Dveri Bošku Obradoviću.

Ovi događaji, kako konstatuje B92, će stvoriti još veću tenziju u odnosima Beograda i Prištine, čiji predstavnici i dalje održavaju dijalog u Briselu, međutim i tu je sve pod znakom pitanja, s obzirom na to da se posljednji sastanak dogodio u januaru ove godine.