Lider radikala optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas će izreći prvostepenu presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene od 1991. do 1993. protiv nesrpskog stanovništva u BiH i Hrvatskoj. Iz Haškog tribunala saopćeno je da će izricanje presude početi u deset sati.

Šešelj, koji se odbio pojaviti u haškoj sudnici na izricanju presude, poručio je dvije sedmice uoči izricanja kako ga presuda ne zanima te je najavio žalbu, "kakva god presuda bila". On je kazao i kako ima saznanja da će mu biti izrečena kazna od 25 godina zatvora.

Haško tužilaštvo u završnim riječima prije četiri godine zatražilo je da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na kaznu od 28 godina zatvora za ubistva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine.

- On je odgovoran za patnje desetina hiljada žrtava, čija su sela i varoši razarani zbog njegovih riječi i njegovih postupka - kazao je na kraju tužilačkih završnih riječi glavni tužilac u predmetu Matijas Markusen (Mathias Marcusen).

Očekuje se da će na kraju izricanja predsjedavajući Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti) saopćiti ostaje li Šešelj na privremenoj slobodi u Beogradu ili se zahtijeva njegov povratak u Sheveningen.

Šešelj je na uvjetnoj slobodi od novembra prošle godine kada ga je Tribunal pustio zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, odnosno jetrenih metastaza raka debelog crijeva. Optužen je u devet točaka za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u BiH i Hrvatskoj. Šešeljev slučaj u Hagu poseban je po tome što mu je suđenje počinjalo dva puta.