Poziv na zajedničku borbu protiv terorizma

Članice OSCE-a pozvale na zajedničku borbu protiv terorizma, ali i ukazale na nove rizike, poput klimatskih promjena.

Ministarska konferencija OSCE-a nastavlja se danas u Beogradu, a osim sastanaka predstavnika te međunarodne organizacije s azijskim partnerima za suradnju i treće plenarne sjednice na kojoj će biti usvojene i određene odluke - svjetski lideri iskoristit će priliku za novi krug sastanaka na marginama skupa.
Zatvaranje konferencije predviđeno je u ranim popodnevnim satima, uz predsjedavanje i obraćanje šefa diplomacije Srbije Ivice Dačića i govor narednog predsjedavajućeg, ministra vanjskih poslova Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera.
Njih će dvojica, po usvajanju odluka i zatvaranju skupa, zajedno s glavnim tajnikom OSCE-a Lambertom Zannierom, održati i konferenciju za novinare.
Ministri vanjskih poslova država članica OSCE-a prethodno su pozvali na zajedničku borbu protiv terorizma, ali i ukazali na nove rizike i izazove, poput klimatskih promjena, koji bi mogli dovesti do novih konflikata i još većih migracija.
Srbiji su čestitali na "izvanrednom predsjedavanju organizacijom u izuzetno teškim okolnostima" te ocijenili kako je u rješavanju ukrajinske krize postignut napredak, ali da "tu ima još posla".

Prilika za bilateralne susrete

Na dvodnevnom skupu, tokom kojeg je glavni grad Srbije domaćin više od 40 ministara vanjskih poslova, sudjeluju i šefovi diplomacija SAD, Rusije i Europske unije - John Kerry, Sergej Lavrov i Federica Mogherini.
Na marginama skupa održava se veliki broj bilateralnih susreta, a najveću pažnju prvog dana summita privukao je sastanak Kerryja i Lavrova, kao i Lavrova i turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua, prvi put poslije obaranja ruskog aviona na tursko-sirijskoj granici.
Ministarsko vijeće OSCE-a u Beogradu održava se u trenutku kada su svijet potresli napadi na Pariz koji su ponovo u prvi plan stavili neophodnost zajedničkih napora kako bi se pobijedio terorizam i stvorila sigurnost, ali i u atmosferi zategnutih odnosa na međunarodnoj političkoj sceni poslije otvaranja tursko-ruskog spora.
Skupom u Beogradu Srbija završava jednogodišnje predsjedavanje OSCE-om.