NEDAVNO ISTRAŽIVANJE

Građani Srbije i Albanije smatraju da su odnosi dvije zemlje bitni za stabilnost regiona i za evropske intergacije Zapadnog Balkana, a kao glavnu prepreku njihovoj normalizaciji navode nedostatak međusobne informisanosti i znanja, pokazalo je nedavno istraživanje.

Predstavljajući rezultete ovog nacionalnog istraživanja o srpskoj percepciji o Albaniji i Albancima, direkor Ipsos Strategic Marketinga Srđan Bogosavljević rekao je da se pokazalo da građani Srbije ne smatraju da su odnosi sa Albanijom dobri, a odnose između dvaju vlada vide boljim nego odnose među građanima.

- Oko 60 odsto građana spremno je da popravi odnose sa Albancima i veliki dio njih vjeruje da će do toga i doći, ali ne u značajnijoj mjeri - rekao je on.

Glavne prepreke su, pokazalo je istraživanje, dron koji se pojavio u Beogradu tokom utakmice između srpske i albanske reprezentacije, historijska netrpeljivost, pitanje Kosova, kao nedostatak međusobne komunikacije.

Izvršni direktor Albanskog instituta za međunarodne studije Albert Rakipi govoreći o albanskoj percepciji Srbije i Srba ukazao je da Albanci optmističnije gledaju na odnose sa Srbijom.

- Većina učesnika smatra da su odnosi između dvije zemlje normalni i dobri, a samo 29,5 odsto da su loši, rekao je on. Istraživanje je pokazalo i da Albanci ne smatraju da je Srbije najveća pretnja njihovoj nacionalnoj bezbjednosti, već da je to Grčka.