Odlaganje izvještaja o napretku

Evropska komisija je odložila objavljivanje izvještaja o napretku zamalja koje žele postati dio Evropske unije.

Ovo je prvi put da dolazi do odlaganja iako se radi o najvažnijem trenutku za zemlje koje se nalaze u procesu evropskih integracija, što podrazumijeva zapadni Balkan i Tursku. Objavljivanje paketa proširenja, najavljenog za 14. oktobar odloženo je za nedjelju dana kasnije, potvrdila je Maja Kocijančič, portparol komesara Johanesa Hana u čijoj je nadležnosti izrada izvještaja o napretku.

Kocijančič je potvrdila da je odlaganje zatražio predsjednik Evropske Komisije Žan Klog Junker uz obrazloženje da je to period kada se održava samit Evropske Unije gdje će se raspravljati o mnogo hitnijem pitanju - izbjegličkoj krizi. Iako je Junker čovjek koji je potrvdio da mu proširenje nije među prioritetima, ipak Maja Kocijančić, insistira da odlaganje ima veze sa njegovom željom da događaj ima adekatvno medijsko pokriće.

“Želeli smo da paket dobije javnu i medijsku pažnju koju zaslužuje”, kazala je Kocijančić.

U međuvremenu, u ovom mjesecu će najvjerovatnije doći i do nove premijerske runde u Briselu. Evropski zvaničnici potvrđuju da rade na kordinaciji novog susreta u toku ovog mjeseca. Prvobitna ideja je bila da susret premijera bude održan dan prije objavljivanja izvještaja o napretku. U slučaju uspješne runde, Srbija bi prema željenom scenariju, dan poslije, dobila preporuku za otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima. Prema evropskim izvorima, i zvanična Priština bi dobila od susreta, što bi podrazumijevalo potpisivanje sporazuma o stablizaciji i pridruživanju, mada je ovo kosovskoj strani obećano više mjeseci ranije, a potpisivanje je bilo planirano još u junu ove godine, ali je u više navrata odlagano.

Posebna pažnja u izvještaju o napretku će biti posvećena normalizacihi odnosa između Kosova i Srbije. S tim u vezi, evropska strana je odbila da direktno odgovori na pitanje da li Brisel smatra da normalizacija ide u pravom smjeru kada šef srpske diplomatije uporedio kosovsku vladu sa islamskom državom.

“Očekujemo od obeju strana da zadrže konstruktivan pristup i deluju u duhu normalizacije”, iznela je evropsko stajalište, portparolka Maja Kocijančič.