Zvanična Atina priprema teren

Kako prenose srpski mediji, šef grčke diplomatije Nikos Kocijas poručio je u Njujorku Isi Mustafi i Hashimu Thaçiju, da će Grčka podržati članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama.

- Gospodin Kocijas je pozvao svog kolegu Hashima Thaçija da posjeti Atinu i izrazio podršku Grčke naporima Kosova da se učlani u međunarodne organizacije, na osnovu međunarodnog prava i na dobrobit stabilnosti regiona, naglašavajući da je zajednički cilj integracija cijelog zapadnog Balkana u EU - stoji u saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova nakon sastanka Kocijasa sa kosovskim premijerom i šefom diplomatije.
 
Dalje se navodi da su se oni složili da nastave da jačaju međusobnu saradnju, kao i da formiraju radne grupe eksperata za usaglašavanje kosovskih zakona sa pravnim tekovinama EU.
 
Saopštenje koje je objavljeno na internet stranici grčkog ministarstva spoljnih poslova potvrđuje tezu da zvanična Atina priprema teren za formalno priznanje Kosova.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za „Blic” da je Cipras „očigledno labilan političar kada je u pitanju sve osim njegovog ličnog interesa”.