Osmogodišnji dječak iz Horgoša kupi stvari koje izbjeglice ostavljaju za sobom ne bi li barem malo pomogao teškoj situaciji u kojoj se nalazi njegova porodica, piše Kurir.

Tužna priča o Zoltanu Vranki brzo se proširila regijom, a dječakova majka kaže da ne zna ko je objavio potresne fotografije njenog sina koji u rukama drži plastične kese. Dječak živi u Horgošu, a posljednjih dana pored željezničke pruge prati trag izbjeglica i skuplja hranu, vodu i garderobu.

"Jesmo uboga sirotinja, ali moj sin nije kući donosio ostatke hrane koju su za sobom ostavljali izbjeglice s Bliskog istoka. Tačno je da je Zoltan kući donosio odjeću koju su državljani Sirije, Iraka i drugih zemalja bacili nakon što su novom migrantskom rugom pohrlili iz pravca Horgoša ka srpsko-hrvatskoj granici", objašnjava dječakova majka Silvija.

Žive u kući bez struje

Ona sa Zoltanom i dvogodišnjom kćerkom Izoldom živi u kući bez struje.

"Izdržavamo se od socijalne pomoći. Teško nam je, za život natežemo kao praćkom. Zoltan je nedavno krenuo u školu, ali nema još kompletan školski pribor. Sirotan je pomislio da bismo od prodaje odjeće koju su ostavili Sirijci možda nešto zaradili pa ih je zato donosio kući. Vidi i on da se ne mogu sama boriti sa neimaštinom", priznaje Silvija.

Nesretna žena ne spori da djecu odgaja u bijedi, ali ističe da je proteklih dana bila spremna i ono malo što ima podijeliti s izbjeglicama.

"Nama je teško, nemamo skoro ništa, a kako li je tek ljudima koji su ostali bez kuće i imovine? Da se bar razumijemo pa da im pružimo toplu ljudsku riječ... Naročito mi je bilo teško gledati žene s bebicama i sitnom djecom kako pate. Morala sam Zoltanu objašnjavati ko su ti ljudi, odakle su došli i gdje idu. I Zoltanu je bilo žao djece", dodaje.

Pomoć će, doznaje se, pružiti predsjednik Pokrajinske Vlade Vojvodine Bojan Pajtić koji je navodno već stupio u kontakt s porodicom.