Podrška UNHCR- a i OSCE-a

Država gradi stanove za neke od 11.000 izbjeglica, dok će se ostali vratiti na Kosovo.

Predstavnici vlada Crne Gore, Srbije, Kosova i Makedonije, uz podršku UNHCR- a i OSCE-a, potpisali su u Budvi set zaključaka koji treba da ubrza rješenje pitanja povratka 200.000 raseljenih i izbjeglih sa Kosova.

Samo u Crnoj Gori živi njih 11.000 - od toga 2.500 Roma u izbjegličkom kampu Konik u Podgorici, u teškim uvjetima i siromaštvu.

Država za dio njih gradi stanove, dok će se ostatak vratiti na Kosovo. Plan je da se kampovi zatvore naredne godine, javlja Milica Marinović, novinarka Al Jazeere.

Hata Azemi sa četvoro djece, više od deceniju živi u izbjegličkom kampu Konik, kod Podgorice. Uvjeti za stanovanje su teški.

"Ovdje ne valja ništa, unutra bubašvabe, to je nemoguće, pa miševi, pa nedostaje voda, pa higijena, od WC-a, ništa ovdje ne valja, ništa", kazala je Azemi.

Njenu sudbinu dijele 2.000 od ukupno 11.000 raseljenih sa Kosova koji od rata 1999. žive u Crnoj Gori.

Bez posla i prihoda, godinama primaju pomoć. Većina je tek ove godine dobila dokumenta, a država je iz regionalnog stambenog fonda izdvojila 27 miliona eura da im izgradi stanove.

"Od planiranog broja do sada je za izbjegle i raseljene sa Konika izgrađeno prvih 50 stanova koji će, kako se očekuje biti useljeni narednih mjeseci", javlja Marinović.

Gradnja kuća

Plan države je da kamp zatvori do kraja naredne godine. Stotinu porodica iz Konika prijavilo se za povratak na Kosovo. Za 60 domaćinstava već su izgrađene kuće.

Ministrica rada i socijalnog staranja Crne Gore Zorica Kovačević je rekla: "Jedan dio će se vratiti već idućeg mjeseca, jer će kuće biti gotove koje su izgrađene i sa ministrom Jevtićem smo razgovarali kako da ubrzamo proceduru, da obezbijedimo zemljište za izgradnju novih kuća za lica koja čekaju svoj povratak."

Od 200.000 ljudi koji su izbjegli u zemlje regije, na Kosovo se vratilo tek 10 posto. Zato su predstavnici Crne Gore, Srbije, Kosova i Makedonije potpisali set zaključaka kako da ubrzaju njihov povratak u naredne tri godine.

"Mi ovim porodicama nudimo one prve uslove. A to je kuća, stambena jedinica, ekonomski paketi koji su tu da pomognu u prvoj fazi povratka. Ono što je naš fokus kada je u pitanju romska zajednica je proces obrazovanja", kazao je Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak Kosova.

Za povratak raseljenih važna su tri pitanja: dokumenti, vraćanje imovine i sigurnost, koja, smatraju u Vladi Kosova najviše zavisi od albanskih lidera.

Jevtić je dodao: "Osim što deklarativno govore o tome da pristup mora da bude drugačiji, da na konkretan način pomognu da se u Đakovicu, Suvu Reku, Mušotište konačno desi povratak."

Vlada Srbije najavila je da će u gradnju povratničkog naselja u Sjevernoj Mitrovici naredne godine uložiti 15 miliona eura.

Predstavnici zvaničnog Beograda nadaju se da će dogovor srpskih i kosovskih vlasti oko zajednice općina sa srpskom većinom dodatno potaknuti povratak.

Izvor: Al Jazeera