Nakon potvrđivanja optužnice

Nakon potvrđivanja optužnice Sud BiH razmatra kada će početi suđenje Naseru Oriću. On je zajedno sa Sabahudinom Muhićem optužen da su tokom rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i VRS-a, na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu zapovjednika i pripadnika snaga Armije RBiH postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

Oni su, kako stoji u optužnici, tokom 1992. godine, u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Poseban je zanimljivo što je istragom, koja je vođena protiv Orića i Muhića, obuhvaćena i nekadašnja pripadnica ARBiH Elfeta Veseli, koja se tereti da je tokom 1992. počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da je ubila dječaka srpske nacionalnosti. Tužilaštvo je uputilo zahtjev Švicarskoj Konfederaciji za izručenje Elfete Veseli. Prema nekim informacijama, razlog istovremenog pokretanja procesa protiv Orića i Elfete Veseli krije se u mogućem planu Tužilaštva BiH da iskoristi Elfetu kao svjedoka protiv Nasera Orića.

Elfeta Veseli, zvana Hosovka, rođena je 1960. godine u Uroševcu na Kosovu. Učestvovala je u ratu u Bosni i Hercegovini u jednici kojom je komandovao Naser Orić u blizini Srebrenice. Elfeta je do rata živjela sa svojim ocem u Donjoj Kamenici u blizini Vlasenice i Srebrenice.

Povezivana je sa ubistvom dječaka čije je tijelo pronađeno godinu kasnije u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika. Dječak je navodno svirepo mučen, a potom ubijen.

bosnjaci.agency