Prelazak krivično djelo

Mađarski ministar odbrane najavio da će zbog priliva izbjeglica, tokom vikenda, duž granice sa Srbijom biti raspoređeno 4.300 vojnika.

U mađarskom mjestu Roszke na granici sa Srbijom pojavio se veliki broj vojnika, javila je agencija RIA Novosti sa mjesta događaja, prenosi Tanjug.
Nekoliko desetaka vojnika sa automatima stoji u kordonu duž granice u tom mjestu, gdje rijeka izbjeglica nastavlja da bez kontrole prelazi granicu, navodi ruska agencija.
Novi mađarski ministar odbrane Istvan Simicsko najavio je u subotu da će tokom vikenda duž granice sa Srbijom biti raspoređeno 4.300 vojnika, koji će pomagati u podizanju ograde na granici i policijskim snagama u sprovođenju strožih mjera zaštite granice od priliva izbjeglica, koje stupaju na snagu 15. septembra.
Upitan za mogućnost da vojska upotrijebi oružje, ako Vlada sprovede planove da proglasi kriznu situaciju, Simicsko je odgovorio da je to samo opcija, ukoliko budu morali da se zaštite životi vojnika ili policajaca.

Strah od novog zakona

U noći sa 14. na 15. septembar u Mađarskoj će stupiti na snagu paket zakona o izbjeglicama i granici, usvojen prošle sedmice, prema kojima će nelegalni prelazak granice biti krivično djelo, kažnjivo zatvorom ili deportacijom.
Krivično djelo bit će i oštećenje pogranične ograde prilikom pokušaja prolaska preko nje, a pooštravaju se i kazne za krijumčare ljudi.
Izbjeglice koje nastavljaju pristizati preko Srbije na granicu sa Mađarskom, tokom noći su na nekoliko mjesta napravile rupe na ogradi, plašeći se zatvaranja granice.
Svi koji su uhvaćeni na granici upućeni su na privremene policijske punktove. Izbjeglice su policajcima rekle da probijaju ogradu - bez obzira što je u Roszkeu slobodan prelazak granice, iz bojazni da će ona od 15. septembra biti zatvorena.
Do tada, izbjeglice prelaze granicu kod Roszkea praktično nekontrolirano - uz pretpostavku da se trebaju odmah uputiti na policijske punktove radi registracije i predaje zahtjeva za azil, mada veliki dio njih taj postupak ne pokreće, plašeći se da će ostati u Mađarskoj.
Još uvijek nije jasno šta će biti sa nekoliko hiljada izbjeglica koje sada idu preko Grčke, Makedonije i Srbije ka mađarskoj granici, a koji ne uspiju da je pređu do 15. septembra.
Od početka 2015. na teritoriju Evropske unije stiglo je gotovo 500.000 izbjeglica i svaki dan stižu nove hiljade, dok je Evropska komisija saopćila da je ovo najveća izbjeglička kriza od Drugog svjetskog rata.