Brat ubijene braće Bytyqi za list

*Goran Radosavljević Guri je još uvek blizak saradnik premijera Vučića i dok se to ne promjeni, mi verovatno nećemo vidjeti puno razriješenje slučaja ubistva moje braće, koje obećava Aleksandar Vučić; *"Vladimir Vukčević nema kredibilitet kada govori o ovom slučaju; *"Naša poruka svjedocima je - ukoliko vjerujete državnim organima, sada je pravo vrijeme da istupite

"Novi dokazi ili bilo kakav napredak u istrazi o ubistvu moje braće su korisni. Ali ovaj slučaj ima cijelu historiju najavljivanja 'novih dokaza', neposredno prije važnih političkih datuma. Vrlo često, to čak nije ni bila istina. To je suštinski nefer prema mojoj porodici. Ovo nije nekakvo političko pitanje za nas. To su bila moja braća. Za moje roditelje, oni su bili trojica njihovih sinova", ocenjuje za "Danas" Fatos Bytyqi, brat američkih državljana Ilira, Agrona i Mehmeda koji su ubijeni 1999. godine u Petrovom Selu.

Taj zločin ni dan-danas nije rasvjetljen, nakon brojnih opstrukcija procesa, što priznaje i sam tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. Najčešće se ubistvo braće Bytyqi spominje u kontekstu opterećenja srpsko-američkih odnosa, a u posljednjih godinu dana o njemu se govori uoči odlaska premijera Srbije Aleksandra Vučića u zvaničnu posjetu Americi. Najprije u maju ove godine, a sada i uslijed ponovne posjete polovinom septembra.

"Insistiramo na tome da se svaki napredak ili dokaz podjeli sa FBI odmah, umjesto da se plasira preko medija ili drugih političara", ističe Fatos Bytyqi za list, reagujući na najavu novih dokaza u tom slučaju.

Upitan da li zna o kakvim novim dokazima je riječ, Bytyqi ističe da "imamo određenu predstavu, ali još uvijek nismo definitivno čuli o čemu je riječ".
 
"Međutim, ima mnogo fundamentalnijih pitanja koja bi trebalo postaviti. Ovdje je riječ o trostrukom ubistvu šesnaestogodišnjaka. Zbog čega se taj dokaz otkriva sada? Ukoliko oni pronalaze nove materijalne dokaze, ko ih je prikrivao? Zbog čega ti isti ljudi još uvijek obavljaju taj posao? Zbog čega oni nisu uhapšeni? Ukoliko oni samo procesuiraju stare dokaze novim metodama, mi ohrabrujemo takve napore. Ali zbog čega to nije bilo urađeno ranije? Političari i državne vlasti obećavale su napredak u ovom slučaju godinama", napominje brat ubijene braće Bytyqi za Danas.

On ističe da bi trebalo poslati snažne poruke sa vrha da nema više skrivanja ni igranja, u ovom slučaju, što, kako navodi, uključuje pronalaženje bilo kojeg pripadnika vlasti koji se igrao igara ili prikrivao i petljao sa dokazima.

"Premijer Vučić je stavio fokus na otkrivanje finansijske i korupcije u vezi sa organizovanim kriminalom. Vrijeme je da se pozabavi koruptivnom praksom koja je zaustavila postupke za ratne zločine, uključujući slučaj Bytyqi. Takođe, ta stalna usredsređenost na nove dokaze je dobra, ali i skreće pažnju sa centralnog problema u ovom slučaju, a to je nedostatak svjedoka. Mnogi svjedoci ne vjeruju državnim organima.

Bilo je previše curenja informacija, prijetnji i zastrašivanja, koje su obeshrabrile svjedoke. Naša poruka svjedocima je - ukoliko vjerujete državnim organima, sada je pravo vrijeme da istupite. Ukoliko nemate povjerenja u državnu vlast, kontaktirajte nas na bytyqibrothersgmail.com i http://bytyqibrothers.org/contact/. Mi ćemo vaše podatke držati u tajnosti, sem ukoliko nam date dozvolu da ih predamo vlastima u koje mi imamo povjerenje, uključujući SAD", ističe sagovornik Danasa.

Upitan o kredibilitetu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, s obzirom na činjenicu da je na čelu te institucije bez ikakvih rezultata, a po sopstvenom priznanju i pod teretom različitih pritisaka centara moći, Fatos Bytyqi je upitao "šta je on radio posljednjih deset i više godina na čelu te kancelarije?"

"Zbog čega preuzimati takvu odgovornost sada, kada je već na ivici da napusti kancelariju, zbog zakona o o javnom tužilaštvu? Kao glavni tužilac za ratne zločine Vukčević je bio odgovoran za rad Tužilaštva. On je godinama tvrdio da je na korak od riješavanja slučaja Bytyqi. U tom slučaju računaju se samo rezultati, a on nije imao nikakve", naglašava Fatos Bytyqi.

Na pitanje da li očekuje da Goran Radosavljević Guri, kojeg označavaju kao glavnog osumnjičenog u ovom slučaju, bude priveden pravdi, Fatos Bytyqi kaže: "Na kraju - da".

"Ali za to će biti potrebno više od riječi i političkih govora. Premijer Vučić je mnogo obećavao, a malo učinio da ohrabri da dođe do stvarne istrage i odgovornosti Gurija. On je još uvijek blizak saradnik premijera Vučića i dok se to ne promjeni, mi vjerovatno nećemo videti "puno razriješenje" slučaja, koje obećava gospodin Vučić", napominje sagovornik Danasa.

Prema njegovim riječima, FBI sprovodi sopstvenu istragu posljednjih jedanaest godina.

"To se radi u saradnji sa srpskim vlastima, koja bi trebalo da se odvija bez problema. To u praksi, međutim, nije slučaj. Srpske vlasti su čekale mjesecima, prije nego što su podjelile dokaze koje imaju sa FBI. Zbog toga i insistiramo na punom i neposrednom otkrivanju FBI bilo kakvih novih dokaza ili ostvarenog napretka", zaključuje Fatos Bytyqi.