Osumnjičen za ubistvo Envera Hadrija

Andrija Drašković, kontroverzni beogradski biznismen, kojeg belgijske vlasti sumnjiče za ubistvo Envera Hadrija 1990. u Bruxellesu, nestao je iz splitskog hotela u kojem je bio smješten tokom postupka ekstradicije Belgiji, piše Politika.

Drašković, kojega se svojedobno dovodilo u vezu i s likvidacijom Željka Ražnatovića Arkana, uhapšen je 24. juna na splitskom aerodromu. 
Sedam dana kasnije položio je kauciju u iznosu od 100 hiljada eura te je pušten iz pritvora. Oduzet mu je pasoš i naređeno mu je da do konačne odluke mora biti u splitskom hotelu. 
- Nazvali smo Draškovića telefonom u apartman u kojem je bio smješten i nije se javio. Budući da je imao obavezu odazvati se svakom pozivu suda, kaucija mu je automatski ukinuta, rekao je Damir Romac, sudac Županijskog suda u Splitu. 
Drašković je, prema njegovim riječima, u srijedu trebao biti izručen Belgiji. 
Belgijske vlasti traže ga zbog ubistva albanskog emigranta Envera Hadrija, predsjednika Pokreta za ljudska prava, koji je likvidiran krajem februara 1990. 
Nakon hapšenja Drašković je izjavio da nije umiješan u taj zločin i da se ne protivi izručenju Belgiji. Inače, spominje se da je Hadrijevo ubistvo naručila Udba te da je riječ o posljednjoj likvidaciji izvršenoj po narudžbi nekadašnje jugoslavenske tajne službe. 
Veljko Delibašić, Draškovićev advokat, tvrdi da ne zna gdje mu je klijent i zašto se nije odazvao sudskom pozivu. 
- Na odmoru sam i nisam upoznat s Draškovićevim nestankom, kazao je za Politiku Delibašić. 
Drašković je krajem 2013. izašao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici gdje je služio kaznu za ubistvo Zvonka Plećića. Bio je osuđen na devet godina zatvora, ali kazna mu je smanjena za dvije godine i tri mjeseca. 
On je 2007. godine uhapšen u Frankfurtu i prebačen u Italiju zbog antimafijaške istrage oko šverca cigareta i droge.