Da li ste dosad čuli za ovo?

Na vratima Saborne crkve nalazi se natpis na engleskom jeziku koji zbunjuje sve posjetioce ovog zdanja: ulaz se naplaćuje jedan euro!

– Ta odluka se primenjuje godinama unazad. Doneo ju je crkveni odbor, koji je odredio i cijenu, ali sad je uočljiva, jer smo na ulaz u crkvu stavili obavještenje. Ne znam zašto je to čudno, kada se u svijetu ulaz u mnoge vjerske objekte naplaćuje – kaže starješina Saborne crkve u Beogradu, otac Petar Lukić.

Ispred vrata crkve zatekli smo posjetioce koji su čitali natpis, zbunjeno odmahujući glavom, piše Blic.

– Srpkinja sam, ali živim u Parizu deset godina, pa se pitam da li treba da platim ulaz ili ne. Ne smatram da je normalno naplaćivati ulaz u crkvu, jer su to mjesta koja treba da budu slobodna za sve posjetioce, bez obzira na nacionalnu pripadnost - kaže Maša Burgić (22).

Sve i da je htelja da plati, Maša ne bi znala gdje to da uradi, jer u crkvi ne postoji šalter za prodaju karata, već ulaz naplaćuje žena koja prodaje svijeće. Kada čuje strani jezik, ona od turista zatraži euro. Ali, zbog neuočljivog natpisa na vratima crkve, mnogi stranci uđu bez plaćene karte.

Na pitanje zašto je obavještenje napisano na engleskom, a ne i na srpskom, otac Petar kaže da je to zato što stranci dolaze kao turisti, a posjetioci iz Srbije uglavnom kao vjernici.

U Hramu svetog Save i Crkvi svetog Marka kažu da prvi put čuju za naplaćivanje ulaza.

/ novi.ba/telegraf.rs /