Čovjek koji je pustio dron na utakmici u Beogradu

Albanac Ismail Morina osoba je koja je odgovorna za puštanje drona s albanskom zastavom na utakmici između Srbije i Albanije u Beogradu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo

Podsjetimo, nakon što je dron s albanskom zastavom sletio na travnjak stadiona izbili su neredi i susret je prekinut. Sada je Morina opisao kako je tačno cijelokupnu operaciju s dronom izveo.
 
Kaže da je ideju dobio od prijatelja iz Italije: "Predložio je da upotrijebimo dron i da na njega stavimo poruku, što sam prihvatio. Razmišljali smo o zastavi, imali smo dvije verzije, orla ili orla sa Skenderbegom, a onda sam odlučio izabrati drugu. Nakon toga smo razmišljali da napišemo nešto na italijanskom, ali smo kasnije odabrali riječ 'autohtoni' jer se i na engleskom i albanskom isto piše i zvuči elegantno", rekao je.
 
Kaže da je za pripremu potrošio tri mjeseca: "Tokom ljeta sam došao u Srbiju, bio sam siguran da će se utakmica odigrati na stadionu Crvene zvezde, 26. jula sam obišao lokaciju, snimio stadion i sve oko njega. Obišao sam i stadion Partizana, ali ne detaljno. Zbog toga sam koristio Google karte i našao nekoliko lokacija sa kojih je bilo moguće pustiti dron. Sve vrijeme sam sarađivao s prijateljem iz Skoplja koji je nabavio i donio zastavu",  otkriva Morina.
 
Albanac je zatim otkrio da je dugo čekao pravi trenutak za puštanje drona, ali i da se zabunio oko toga u kojim dresovima igra tačno koja momčad: "Putovao sam 12 sati do Beograda. Imao sam ideju pustiti dron za vrijeme intoniranja himni, ali sam odustao jer je tada neko prošao pored mene i mislio sam da sam otkriven. Pritajio sam se, pustio dron da napravi mali krug oko stadiona, a potom ga usmjerio prema tribinama. Mislio sam da su albanski igrači u crvenim dresovima, spustio sam dron ka njima, ali sam onda shvatio da ga žele uhvatiti. Pogriješio sam boje dresova", otkrio je Morina.

Morina je odmah pošto je dron spušten, napustio lokaciju na kojoj se nalazio, kao i Srbiju. Priznaje da je bio zabrinut.

"Auto me je već čekao i odmah smo krenuli na autoput. Razmišljao sam kako ćemo preći granicu i bio sam zabrinut. Mislio sam da ukoliko nas policija zaustavi, odmah nagazimo gas i krenemo da bježimo, a na sreću sve je prošlo bez problema", izjavio je Morina.

On je rekao da mu se život promjenio 14. oktobra prošle godine i to na gore, jer u Albaniji sada živi izolovano, daleko od javnosti. Sa svojom porodicom gotovo da je prekinuo kontakt, dok se i sa djevojkom veoma rijetko viđa.