Makedonski političari postigli dogovor

Dogovoreno da premijer Nikola Gruevski podnese do kraja godine ostavku, a izbori slijede 24. aprila.

Postignut je dogovor između makedonskih političara o održavanju izbora 24. aprila naredne godine, saopćio je lider opozicije Zoran Zaev, izvijestio je reporter Al Jazeere Stefan Goranović.
Zajednički susret vođa najvećih političkih partija u Makedoniji s komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom o dogovoru za izlaz iz političke krize završen je u kasnim satima iza ponoći.
Nakon dugih i teških pregovora, koji su trajali jučer, postignut je dogovor s kojim se očekuje da Makedonija izađe iz višemjesečne političke krize, navodi agencija Anadolija.
Zaev je u obraćanju novinarima nakon pregovora kazao da je dogovoreno da premijer Nikola Gruevski podnese do kraja godine ostavku, a da će nova vlada biti formirana do 15. januara 2016. Dodao je da će njegov Socijaldemokratski savez preuzeti pet ministarstava.
Premijer Gruevski je u obraćanju potvrdio termin izbora, kazavši da je politička kriza u Makedoniji riješena, izvještava Goranović.
Pojasnio je da će se skladu s dogovorom Vlada povući 100 dana prije izbora i da će biti formirana “vlada za provođenje izbora”.
Bit će izabran i novi javni tužilac uz saglasnost sve četiri partije, a koji će ispitati aferu prisluškivanja, kazao je Gruevski.
'Kompromis u interesu građana'
Komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn istakao je ranije da će se održati izbori, ali nije precizirao termin. Ipak, naglasio je da je postignut dogovor koji će značiti napredak za Makedoniju.
"Zadovoljan sam što su politički lideri postigli dogovor. To je zajednički uspjeh. Zemlja će napredovati u euroatlantskim perspektivama i jačanju reformi za vladavinu prava", izjavio je Hahn.
Dodao je da Makedonija treba biti ponosna jer su političke vođe napravili kompromis u interesu njenih građana i države, izražavajući optimizam da će dogovor doprinijeti napretku u eurointegrativnom procesu Makedonije.
Evropski komesar Hahn se zahvalio američkom ambasadoru u Republici Makedoniji Jessu L. Bailyu i ambasadoru Evropske unije u Makedoniji, koji su pomogli u postizanju dogovora između makedonskih političkih vođa.
Pregovori su počeli još u toku prijepodnevnih sati u sjedištu Misije Evropske unije u Makedoniji. Najprije, evropski komesar Hahn uz učešće tri eurozastupnika Eduarda Kukana, Ive Vajgla i Richarda Howitta sastao se s liderima Demokratske unije za integraciju ( DUI) i Demokratske partije Albanaca (DPA), Alijem Ahmetijem i Menduhom Thacijem.
Potom je u rezidenciji Evropske unije u Skoplju imao odvojene sastanke s premijerom i predsjednikom VMRO-DPMNE-a Nikolom Gruevskim i predsjednikom opozicionog Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoranom Zaevom.
Nakon višemjesečne političke krize u Makedoniji, koja vlada od početka ove godine, u više navrata evropski komesar Hahn je pokušavao posredovati između makedonskih političara, s ciljem iznalaženja rješenja za izlaz iz političke krize, ali važnijeg napretka u pregovorima nije bilo.