20. godišnjica genocida

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić stigao je u Potočare, kako bi prisustvovao komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, gdje se pozdravio s majkama Srebrenice na ulazu u Memorijalnu salu, a jedna od majki mu je na rever zakačila Cvijet Srebrenice, simbol genocida.

Hatidža Mehmedović stavila mu je na rever Srebrenički cvijet. "Hvala vam što ste došli na mjesto genocida", kazale su Vučiću majke Srebrenice.
 
- Na temeljima istine možemo dati ljepšu budućnost. Mi smo svoj narod, nismo tuđi narod, kazala mu je Kada Hotić, dodajući da je u genocidu izgubila sve članove svoje porodice.

Majke su rekle kako na temeljima istine treba da dođe do pomirenja i poručile: "Valja nama živjeti u miru i sa ove i sa one strane Drine".

Vučić je prije dolaska u Potočare kazao da Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin koji se prije 20 godina dogodio u Srebrenici i gnuša se onih koji su u njemu učestvovali.

U pismu javnosti, pred polazak u Srebrenicu, premijer Srbije je naveo da ne postoje reči kojima neko može da izrazi žal i tugu za nastradalima.

Kako javljaju dopisnici AA iz Potočara, Vučić nije želio davati izjave brojnim novinarima, nego je stao u red kako bi se upisao u Knjigu žalosti.