Genocid u Srebrenici

Ukupno 136 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava srebreničkog genocida koji će ove godine biti ukopani u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, na 20. godišnjicu srebreničkog genocida 11. jula, krenulo je jutros iz Visokog put Srebrenice uz učenje odlomaka iz Kur'ana, piše Anadolu Agency (AA).

U blizini Odjela patologije Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko veliki broj građana došao je odati počast ubijenim Srebreničanima. Među njima je i Azmir Hodžić porijeklom iz Srebrenice koji je u razgovoru za AA istakao kako svake godine iz Visokog prati tabute koji će biti pokopani u Potočarima.

"U ratu sam izgubio oca, djeda, amidžića, dosta bliže familije... Osjećaj danas je tužan, ovo se ne može zaboraviti", kazao je Hodžić dodajući kako se mora prestati sa negiranjem genocida u BiH.

Tabuti sa posmrtnim ostacima Srebreničana sinoć su premješteni u kamion koji je krenuo put Potočara, a koji će se kao i prethodnih godina putem zaustavljati kako bi građani mogli odati počast ubijenima. Kamion sa tabutima će nakon zaustavljanja u Vogošći, stići pred zgradu Predsjedništva BiH a potom i spomenika ubijenoj djeci Sarajeva kao i ispred pijace Markale. Planirano je da povorka sa tabutima Srebreničana oko 15 sati pristigne u Potočare.

U tabutima, među stradalim Srebreničanima nalazi se i najstarija žrtva koja će sutra biti ukopana na kolektivnoj dženazi, 75- godišnji Jusuf Smajlović. On će biti ukopan sa sinom i unukom. Pored njega, u Potočarima će biti ukopan i Ismet Mehmedović sa svoja tri sina: Fikretom, Rifetom i Salihom. Među 136 žrtava je i 18 maloljetnika od kojih osam 16-godišnjaka koji će također sutra biti sahranjeni.

Uz dosad ukopanih 6.166 žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine i 75 onih koji su ukopani pored očeva i braće, na 20. godišnjicu najvećeg genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, smiraj će naći još 136 žrtava, a time će broj pokopanih Srebreničana u Memorijalnom centru u Potočarima iznositi 6.377.

Dženaza-namaz za 136 žrtava genocida bit će klanjana u subotu 11. jula.

U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića, trenutno optuženog pred Haškim tribunalom za genocid i ratne zločine, 1995. godine, ubijeno je preko 8.000 ljudi. Veliki broj Srebreničana 20 godina nakon rata u BiH još uvijek nije pronađen.