Prevaranti iz

Policija Švicarske i Njemačke, je ušla u trag grupi prevaranata sa avio kartama, koji su uzimali novac od građana a nikakve usluge im nisu pružali. Pomenuta grupa, putem telefonskih poruka, je navodila naše zemljake u inostranstvu, nudeći im niže cijene avio karata od tržišnih.

Ali kada je došlo vrijeme da putuju na Kosovo, većina ih je satima provodila na aerodromima, gdje su bili prisiljeni da još jednom kupuju avio karte kako bi došli u svoj zavičaj.

Prošle sedmice švicarska kantonalna policija je reagovala, rekavši da je dobila mnogo pritužbi od putnika Kosovara koji žive i rade u Švicarskoj. Ali uprkos alarmu kojeg je Švicarska izdala, relevantne i odgovorne institucije za avijaciju na Kosovu do sada nisu preduzele nijednu akciju.

Ali što još više inenađuje, Međunarodni aerodrom "Adem Jashari" i dalje nastavlja da vrši rezervaciju rasporeda za ove agencije, za koje je poznato da su vršili prevare naših sunarodnjaka putem ovih lažnih ponuda preko telefonskih poruka. Sumnja se da je samo ove godine pomenuta grupa prodala preko 5 hiljada avio karata uglavnom iz Švicarske i Njemačke koje su za destinaciju imale Kosovo.

Na osnovu zvaničnih podataka samo tokom prošle sedmice, na aerodromu Düsseldorf, otkazano je na desetine letova prema Aerodromu u Prištini.

Ali, na osnovu istraživanja, list "Zëri" je identifikovao da agencija koja je prevarila na hiljade naših sunarodnika iz Švicarske i Njemačke je "Dardania Airways".