Iza Sirije, Albanije i Srbije

Broj zahtjeva građana Kosova za azil u Njemačkoj opada i Kosova se u maju ove godine sa 1.977 zahtjeva našlo na četvrtom mjestu, iza Sirije, Albanije i Srbije, kaže se u posljednjme izvještaju saveznog zavoda za migracije i izbjeglice.

Statistika pokazuje i tendenciju pada zahtjeva građana Kosova za azil u Njemačkoj - građani Kosova su u aprilu ove godine podnijeli 4.608 zahtjeva, dok su u martu podnijeli rekordnih 11.729.

Kada je riječ o građanima Srbije, kao što je rečeno oni su se ove godine našli na trećem mjestu, iza građana Sirije i Albanije, i oni su podnijeli 1.990 zahtjeva.

I kod njih postoji tendencija pada. Građani Srbije su u februaru ove godine podnijeli 2.849 zahtjeva, u martu 2.833, u aprilu 2.279, a u maju 1.990.

Prema tim podacima je u maju u Njemačkoj ukupno podnijeto 25.992 zahtjeva za azil, što je čak za 108,6 odsto više nego u istom mjesecu lane.

Među prvih 10 zemalja po broju podnijetih zahtjeva za azil u Njemačkoj nalaze se pet sa Balkana - Kosovo, Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Makedonija, pokazuju posljednji objavljeni podaci.

Kada je riječ o građanima Kosova, oni su početkom ove godine, u jednoj lavini azilanata koja je dolazila organizovano u Njemačku, izazvali velike političke diskusije.

Srbija je lane u Njemačkoj proglašena sigurnom zemljom, odnosno, zemljom sigurnog porijekla, što znači da su zahtjevi za azil njenih građana u principu neosnovani, ali se pojedinačno mogu potvrditi.

Pored Srbije, takvim zemljama proglašene su i Makedonija i BiH, čime se potvrđuje da u sve te tri balkanske zemlje nema ni političkog mučenja, ni progona, ni zlostavljanja političkih neistomišljenika, pa time ni osnovnih razloga za podnošenjem zahtjeva za azil.