'DISCIPLINOVANJE BALKANA'

Naser Orić, ratni komandant odbrane Srebrenice, do kraja sedmice će biti pušten na slobodu, piše srbijanski Blic, pozivajući se na dobro obaviještene diplomatske izvore”.

Orić je uhapšen prije 12 dana u Ženevi po potjernici iz Srbije, koja je prije dva dana zvanično zatražila njegovo izručenje. Švicarski istražni organi imaju rok da u narednih pet dana donesu odluku o zahtjevu za izručenje Beogradu.

Blic navodi, citirajući "dobro obaviješteni diplomatski izvor", da će zahtjev Srbije za izrečenjem Oruća biti odbijen, jer je Orić optužbi za navodne zločine u Podrinju 1992. oslobođen pred Haškim tribunalom.

"Bez obzira na to što Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu ima dva nova svjedoka, inače Bošnjaka, radi se o istim događajima, tako da će odluka Švicarske biti da pusti Orića", kaže izvor lista "Blic".

Njihov diplomatski izvor objašnjava da Orićevo hapšenje, zatim privođenje i potom puštanje bivšeg vođe OVK Ramusha Haradinaja u Sloveniji, britanska rezolucija o Srebrenici u UN, ali i "haške peripetije" u vezi sa Vojislavom Šešeljom treba posmatrati kao dio šire slike i nastojanje SAD-a i EU da "jednom za svagda" srede stvari na zapadnom Balkanu.

Zapad želi da se posveti narastajućim problemima sa Rusijom i terorizmom, zbog čega insistira da se na zapadnom Balkanu srede stvari "jednom za uvijek". Zbog toga su političari u regionu prethodnih dana bili "testirani", odnosno pomno se pratilo da li u kriznim situacijama šalju poruke pomirenja ili opet potpaljuju "stare vatre", stoji u pisanju lista "Blic".