Izlaznost oko 48 posto

Brojanje glasova okončano je u deset općina i u njima će gradonačelnici biti iz ljevičarske koalicije Savez za evropsku Albaniju.

Dan nakon lokalnih izbora u Albaniji vodi koalicija ljevice premijera Edija Rame, podaci su Centralne izborne komisije.
U toku je brojanje glasova, a zakon nalaže objavljivanje preliminarnih rezultata u roku 72 sata.
Na izbore je izašlo malo manje od polovine upisanih birača.
Uprkos velikom broju domaćih i stranih posmatrača, izborni dan obilježio je veliki broj incidenata.
Na pojedina birališta nije stigao glasački materijal, a negdje se nisu pojavili članovi biračkih odbora.
Ovi izbori smatraju se testom za premijera Ramu, koji je prije tačno dvije godine došao na vlast.
Brojanje glasova okončano je u deset općina i u njima će gradonačelnici biti iz ljevičarske koalicije Savez za evropsku Albaniju, navela je albanska agencije ATA.
Kako izvještava ATA, kandidat za gradonačelnika Tirana iz ljevičarske SEA-e Erion Veliaj osvojio je 53,4 posto (40.831) glasova birača, dok je njegov glavni protivkandidat, predstavnik desne koalicije Narodni savez za rad i dostojanstvo Halim Kosova, dobio 38,7 posto (29.603) glasova.

Međunarodni posmatrači

Izlaznost na izborima bila je oko 48 posto, navodi AP.
Za ove lokalne izbore registrirane su dvije velike koalicije - Savez za evropsku Albaniju, koju predvodi Socijalistička partija Albanije, i opozicioni blok Narodni savez za rad i dostojanstvo koji čini 15 političkih partija.
Osim toga, 11 partija se takmiči van ovih koalicija, a neke općine imaju i nezavisne kandidate.
Tok izbora prati nekoliko hiljada lokalnih, kao i oko 300 međunarodnih posmatrača, uključujući saradnike Biroa OSCE-a za demokratiju i ljudska prava i predstavnike stranih diplomatskih misija.
Na izborima je oko 3,4 miliona upisanih birača glasalo za kandidate za 61 gradonačelnika i 1.610 skupštinskih odbornika, a najveća pažnja bila je usmjerena na budućeg gradonačelnika Tirane, nakon što se aktuelni lider Demokratske partije Albanije Lulzim Basha, nije kandidirao.
Prethodni lokalni izbori održani su 2011. godine.